Švajčiarska centrálna banka intervenuje voči silnému franku

Informoval o tom šéf banky Thomas Jordan. Švajčiarska mena posilnila v reakcii na zavedenie kapitálových kontrol v Grécku a zatvorenie bánk v krajine

Švajčiarska centrálna banka (SNB) intervenuje na devízovom trhu s cieľom oslabiť švajčiarsky frank (CHF). Informoval o tom šéf banky Thomas Jordan. Švajčiarska mena posilnila v reakcii na zavedenie kapitálových kontrol v Grécku a zatvorenie bánk v krajine. Jordan však odmietol uviesť ďalšie detaily. Prípadný grécky bankrot by pravdepodobne znamenal výrazný záujem o švajčiarsku menu. To bol podnet pre SNB, aby konala.

 

SNB tento mesiac potvrdila negatívne úrokové sadzby a pokuty za držanie švajčiarskych frankov v hotovosti. Zároveň uviedla, že na devízových trhoch ostane aktívna, "aby významne nadhodnotenú menu" stlačila nadol.

Euro v pondelok výrazne oslabilo voči viacerým svetovým menám. Reagovalo tým na krach víkendových rozhovorov o riešení gréckej dlhovej krízy. Posilňoval švajčiarsky frank aj japonský jen a dolár sa voči menovému košu dostal na trojtýždňové maximum. V ázijskom obchodovaní euro kleslo o 1,4 % na 1,1010 USD/EUR, keď prechodne oslabilo až na 1,0955 USD/EUR, čo bola najmenej za posledný mesiac. Kurz eura voči franku sa ocitol najnižšie od konca apríla na úrovni 1,0256 CHF/EUR. Neskôr sa zotavil na úroveň 1,0331 CHF/EUR.

Rozhodnutie Atén usporiadať referendum o najnovších návrhoch, ktorými veritelia podmieňujú vyplatenie zadržiavanej finančnej pomoci, prehĺbilo obavy o budúcnosť krajiny v eurozóne. Bez peňazí z končiaceho úverového programu hrozí Grécku platobná neschopnosť už 30. júna, kedy majú Atény splatiť Medzinárodnému menovému fondu dlžnú čiastku 1,6 mld. eur.

Grécke banky budú zatvorené do 6. júla, rozhodla tamojšia vláda po osemhodinovom zasadaní. O predĺžení alebo skrátení tohto obdobia môže rozhodnúť minister financií. Výber hotovosti z bankomatov bude obmedzený na 60 eur denne, turistov by sa limity nemali dotknúť. Bankomaty začnú fungovať najneskôr v pondelok popoludní.

Súvisiace články

Aktuálne správy