Dovolenka v Grécku: Ako turistov zasiahnu kapitálové kontroly

, CNBC;ČSOB

Gréci si môžu vyberať len 60 eur denne. V nedeľu v noci, tam už stáli pri bankomatoch fronty, mnohí sa pokúšali využiť poslednú hodiny pred tým, než vstúpili do platnosti nové obmedzenia. Zástupy ľudí sa tiahli cez víkend aj v supermarketoch a na čerpacích staniciach, ľudí prepadla neistota.

Únik kapitálu počas ostatných týždňov nabral na obrátkach, viac ako miliarda eur denne opúšťa grécke banky podľa odhadov Citi. Ak niekto mal značné úspory v gréckych bankách v roku 2011, je pravdepodobné, že ich už sa už presunula do zahraničia, alebo len pod matrac.

"Uloženie kapitálovej kontroly a jej bezprostredne viditeľné dopady na ekonomiku krajiny by mohli hrať v prospech stratégie opozície v obviňovaní SYRIZA, že vyvoláva chaos," tvrdia analytici Teneo Intelligence. "Ak by bol Tsipras v referende porazený, asi by len ťažko mohol zostať pri moci, pretože vláda by len ťažko mohla prijať nový návrh prichádzajúci z Bruselu."

Ľudia, ktorí cestujú do Grécka môžu vyberať z bankomatov maximálny limit stanovený ich bankou. Je to samozrejme viac než 60 eur za deň, ale to závisí to aj od toho, či konkrétny bankomat nemá nejaké obmedzenia. Hotely a reštaurácie vás môžu požiadať o platbu v hotovosti, pretože obavy zo dňa na deň rastú. Návštevníci z Veľkej Británie boli upozornení zo strany vlády, aby mali "dostatok eur v hotovosti na pokrytie krízových situácií a nepredvídateľných okolností." Problém môže nastať aj pri tankovaní dnapríklad do auta z požičovne. "Panika sa šíri stále rýchlejšie. Otvoril som o 6:30 a do deviatej hodiny som predal rovnaký objem palív ako obvykle do utorkového popoludnia," povedal Vangelis Kotsos, predseda vlastníkov čerpacích staníc Chania. Na Kréte museli byť čerpacie stanice uzavreté, lebo už nemajú čo predávať. Gréci tiež hromadne skupujú zásoby v supermarketoch. Z pultov mizne múka, cukor a ďalšie základné potreby.

Verejná doprava v Aténach bude až do pondelka 6. júla zadarmo, oznámil to dnes minister dopravy Christos Spirtzis. Vláda uviedla, že od dnešného dňa sú metro, električky, autobusy a trolejbusy v hlavnom meste zadarmo. Bežná cena je 1,2 eura za 70 minút. Rozhodnutie bude stáť vládu štyri milióny eur. Spirtzis upozornil, že rozhodnutie platí len pre širšiu oblasť Atén, kde žije zhruba 40 percent populácie krajiny. Doprava v druhom najväčšom meste Grécka, Solúne, je čiastočne sprivatizovaná, čo neumožňuje vláde zrušiť cestovné.
.

A čo odporúča naše ministerstvo zahraničných vecí? "Vzhľadom na rozhodnutie gréckych orgánov o uzavretí bánk do pondelka 6.júla odporúčame slovenským občanom cestujúcim do Grécka mať so sebou dostatočnú hotovosť pokrývajúcu predpokladané potreby počas pobytu v tejto krajine. Používanie debetných a kreditných kariet môže byť nedostupné alebo obmedzené pokiaľ ide o platby i výbery hotovosti z bankomatov. Pri používaní hotovosti je potrebné byť obozretným a primerane sa chrániť pred jej stratou či odcudzením napr. aj využívaním hotelových sejfov. Odporúčame tiež sledovať informácie v médiách, na internetovej stránke Ministerstva zahraničných vecí SR a takisto na stránke alebo facebookovom profile Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Aténach," informoval hovorca ministerstva Peter Stano.

Podľa denníka The Guardian môžu byť bankové služby na niekoľko dní obmedzené. Podľa agentúry Reuters zase grécka Rada pre finančnú stabilitu odporučila, aby banky boli zatvorené šesť dní. Niekoľko praktických informácií ponúka ČSOB.


Zoberte si so sebou väčšiu hotovosť. Malo by to byť viac, ako len na bežné drobné výdavky. Vyhnete sa tak možnému problému s jej prípadným nedostatkom.

Nezabudnite si doma platobné karty, majte so sebou debetnú aj kreditnú kartu. Pri platení debetnou kartou používate peniaze z vlastného účtu, ak platíte kreditnou, používate peniaze banky. Ak peniaze vrátite v bezúročnom období, používate ich bez úroku navyše.

Platba kartou v obchodoch je za normálnych okolností neobmedzené. Odporúčame mať pri sebe karty dvoch kartových spoločností VISA a MasterCard.

Výbery z bankomatov pre zahraničných turistov by mali byť podľa aktuálnych informácií bez limitov, otázkou však zostáva, či bankomaty budú mať dostatok hotovosti. Dovolenkárom preto odporúčame zobrať si sebou hotovosť a platobné karty


Pre viac ako dva milióny zahraničných turistov, ktoré očakávajú v krajine tento mesiac, chce Grécko zachovať doterajšie podmienky pre návštevu múzeí a historických pamiatok. Ak ale vytvoriť návštevníkom mikroklímu uprostred chaosu? Grécka vláda urobila niektoré ústupky. Zatiaľ čo miestne podniky v Grécku nedokážu spracúvať údaje z kreditných kariet domácich, zahraničné údajne stále fungujú. Udržanie turistického ruchu je kľúčom gréckej ekonomiky. Cestovný ruch prispel až 39 miliardami dolárov na grécky HDP, je to 17,3 %. Do roku 2025 toto odvetvie priemyslu by malo podľa očakávaní narásť na 58 miliárd, čo je 19,8 % HDP.

Prilákať viac návštevníkov je výzva pre niektorých politikov, ktorí tvrdia, že krajina by mala rozbehnúť marketing a renovovať sektor uprostred finančnej krízy. Aj napriek rúcajúcej sa ekonomike, Grécko zostáva relatívne pokojné, pokiaľ ide o turistov. Klesajúce ceny prilákali len minulý mesiac viac ako 1,7 milióna turistov, ktorí prišli do veľkých gréckych letovísk, uvádzajú podklady Asociácie gréckych podnikov cestovného ruchu. Návštevy v posledných mesiacoch sú vlastne vyššie než tomu bolo pred rokom.


Je možné, že hospodárska politika a prebiehajúce rokovania s EÚ by mohli cestovnému ruchu ublížiť. Eurozóna napríklad tlačí na vyššie dane z pridanej hodnoty. Takýto krok by pomohol financovať podporu, ale zvýšil by ceny, a tým odradil cestovateľov.

Je tu ale aj iný názor, ako zlepšiť grécku fiškálnu situáciu. "Umožnite Číňanom bezvízový vstup do Grécka," píše istý čínsky bloger na Sina Weibo. "Nech už toto leto čínski turisti zachránia grécku ekonomiku!"

Súvisiace články

Aktuálne správy