Rozhodne sa v referende: Ako sa odrazí Grexit na spoločnej európskej mene?

, CNBC;ČTK Foto: SITA

V súvislosti s Gréckom sa neustále pripomína Draghiho slávny výrok z roku 2012, kedy sľúbil urobiť čokoľvek na záchranu jednotnej meny, prezident Európskej centrálnej banky povedal, že "euro je nezvratné." Stačili tri roky a sme na pochybách.

Po závratnom a dramatickom víkende, je tu veľká šanca, že Grécko pod tlakom opustí spoločnú menu. Pokiaľ ide o budúcnosť eura, sú tu dve kľúčové otázky. Skutočne Gréci opustia "nezvratnú" spoločnú menu? Ak áno, čo by to mohlo znamenať pre hodnotu a životaschopnosť eura?

Na otázku možného "Grexit", väčšina ekonómov a stratégov sa zhoduje, že grécke referendum 5. júla bude hlasovaním gréckeho obyvateľstva o tom, či sa rozhodnú zostať súčasťou eurozóny. "Grécke referendum bude neplatné, keďže v utorok vyprší súčasný program," vyhlásila v nedeľu šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. Francúzsky premiér Manuel Valls zase vyhlásil, že usporiadanie referenda je rozhodnutím gréckej vlády a nemožno ho kritizovať. Rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling povedal, že z eurozóny nemožno vystúpiť. Grécko by muselo najskôr požiadať ostatné krajiny o vystúpenie z EÚ a tie by s tým museli súhlasiť. Až potom by Grécko pravdepodobne mohlo opustiť aj eurozónu, vyhlásil Schelling v rozhovore s denníkom Die Presse.

Ekonómovia Citigroup, na čele s Willemom Buiterom, predpovedajú, že situácia sa zhorší. Myslia si, že Grécko, po tom, čo mu  bude obmedzený prístup k núdzovej likvidite, bude nútené zaviesť prísnejšie kontroly kapitálu. Avšak ešte nemajú očakávať Grexit, čo je slovo, ktoré ako prvý použil práve Buiter. "Očakávame, že v referende by mohlo prevládnuť väčšinové áno z tábora, ktorý žiadny Grexit nechce v tomto roku a chce nižšie riziko Grexitu v nasledujúcich rokoch," napísal Buiter vo svojej  poznámke v nedeľu. Ekonómovia Citigroup očakávajú, že "nie" v hlasovaní o opustenie meny, ktorú používa 12 národov bude "veľmi pravdepodobné."

"Vidíme 60 percentnú pravdepodobnosť, že sa v konečnom dôsledku dosiahne semi-stabilná dohoda, ktorá umožní Grécku zostať v eurozóne, ale bude to zdĺhavý proces. Teraz vidíme, 40 percentnú šancu na Grexit," píšu ekonómovia Societe Generale.

Čo ak Gréci povedia nie v hlasovaní o dohode, ktorú ich vlastný ministerský predseda Alexis Tsipras označuje za "vydieračské ultimátum… prísne a ponižujúce úsporné opatrenia bez konca?"

Analytici Credit Suisse tvrdia, že v ľudovom hlasovaní povedané nie "vnímajú ako zvyšovanie rizika pre oveľa negatívnejší scenár,", ktorý má podľa nich pravdepodobnosť asi 33 percent. "Odmietnutie  hlasovania v referende by pravdepodobne znamenalo prvý krok k opusteniu eura, pretože neexistuje žiadny náznak, že trojka je pripravená ponúknuť Grécku lepšie riešenie," tvrdí ekonomický tím Societe Generale.

Aj mnohé spoločnosti na Wall Street sú presvedčené, že ak Gréci zahlasujú "nie" o záchrane, šanca Grécka na opustenie eura sa výrazne zvýši. Prieskumy verejnej mienky do budúceho víkendu budú preto kľúčové.

"Je to moment pravdy. My nikdy nenecháme Grékov na holičkách a dúfam, že Gréci nás tiež neopustia. Žiadam ich, aby povedali áno v nasledujúcom referende," uviedol predseda Európskej komisie JeanClaude Juncker. "Ak budú Gréci voliť áno, bude to znamenať, že Grécko chce zostať v eurozóne," pokračoval Juncker. "Mám veľmi rád Grékov. Preto im radím. Nemali by ste spáchať samovraždu, pretože sa bojíte smrti. Nemali by ste ju spáchať, pretože chcete ďalej žiť. Preto vám radím hlasovať áno."

Európski politici a centrálni bankári počas celého 16 ročného života vyhlasovali, že euro je  "nezvratné". Ale čo ak sa teraz ukáže, že to tak nie je? To je dôvod, prečo niektorí porovnávajú Grexit s "Lehman Moment," čo bolo zlyhanie kedysi legendárnej banky na Wall Street, jej kolaps pomohol urýchliť finančnú pandémiu v roku 2008.

Akýkoľvek Grécky odchod z eurozóny by vytvoril nebezpečný precedens, že členstvo v euro je skutočne reverzibilné, a preto by mohlo zvýšiť riziko opustiť tento zväzok aj pre iných slabších členov, ako je Španielsko a Taliansko. Obava z nákazy by tiež mohla navýšiť náklady na pôžičky na periférii.

"Kľúčom k úspechu bude, ak sa účinky nákazy (vedúce k prerušeniu prepadu štátnych dlhopisov pozorované v tomto roku) neprejavia na periférnych trhoch," píše Jens Nordvig, ktorý rovnako ako aj mnoho iných ekonómov a stratégov, zostáva optimistický, že kríza sa nevymkne spod kontroly. „Kľúčovým bodom je, že politická situácia vo zvyšku periférie je zásadne odlišná od tej v Grécku," povedal Nordvig. "Preto ochrana od európskych inštitúcií bude naďalej účinnou zbraňou proti odchodu pre ďalšie ohrozené krajiny, ak by neexistovala žiadna politická nákaza," vyhlásil

ECB sa ukázala, že je účinným bojovníkom proti kríze, má nástroje na upokojenie trhov nákupom dlhopisov prostredníctvom kvantitatívneho uvoľňovania (QE), dokáže verbálne intervenovať a má aj ďalšie programy likvidity, ako sú dlhodobé refinančné operácie (LTRO).

"Rada guvernérov pozorne sleduje situáciu na finančných trhoch … rada guvernérov je odhodlaná využívať všetky nástroje dostupné v rámci svojho mandátu," tvrdí centrálna banka vo svojom vyhlásení z nedele ohľadom poskytnutia ďalšej likvidity pre grécke banky.

Podobný názor má aj Wall Street, európske inštitúcie majú dostatok nástrojov vo svojom arzenáli odvrátiť prípadnú paniku. "V tom veľmi praktickom zmysle slova, tak dlho, ako sa už ECB zaoberá kvantitatívnym uvoľňovaním, už musí mať pomerne jasno v tom, koľko škody spôsobí prepad trhu iným účastníkom," napísal Erik Nielsen, hlavný ekonóm Unicredit Global. "Ak sa QE ukončí, máme tu ešte OMT (priame peňažné transakcie)." Podľa jeho názoru by eurozóna bola silnejšia, ak by sa Grécko v hlasovaní rozhodlo opustiť ju. "Po Grexite je tu šanca na lepšie európskej politiky. Majte na pamäti, že  gréckej vláde sa podarilo zjednotiť zvyšok Európy vo svojej opozícii k ekonomike tejto krajiny do takej miery, ako sme to dovredy nevideli," dodal Nielsen. "Je to v zásade kríza generovaná gréckou vládou," povedal. Nielsen tvrdí, že ak sa o opustení eura rozhodne Grécko v referende, bude to rozhodnutie obyvateľstva, a neznamená to, že Európa musela Grékov z menovej únie vyhodiť.

Akcie na európskych burzách začali pondelkové obchodovanie prudkým poklesom, indexy strácajú tri až päť percent. O jedno až tri percentá klesli aj burzy v Ázii. Oslabilo aj euro. Voči jenu oslabuje euro o viac ako dve percentá. Je pravdepodobné, že euro zostane pod tlakom, zatiaľ čo výnosy na juhu eurozóny pôjdu hore. Investori do tejto chvíle riziko nedosiahnutia dohody skôr podceňovali.

V blízkej budúcnosti by mohlo obdobie neistoty mať vážnejší vplyv na euro. Bez ohľadu na to, ako sa grécke referendum skončí, mohlo by to vytvoriť vlny averzie k riziku a neistote na neprebádanom území. Wall Street si myslí, že politický záväzok k spoločnej mene, v kombinácii s podporou centrálnej banky, by mali pripraviť cestu pre silnejšie a jednotnejšie euro. Či už s Gréckom, alebo bez neho.

Súvisiace články

Aktuálne správy