Veritelia Grécku v piatok ponúkli nižšiu DPH na hotelové služby

Európska komisia sa týmto spôsobom sa snaží presvedčiť gréckych občanov, že ich vláda odmietla férovú ponuku. Veritelia ponúkli Grécku, aby na hotelové služby uplatňovalo daň z pridanej hodnoty vo výške 13 %.

Veritelia Grécka v piatok vo svojich návrhoch ponúkli gréckej vláde, aby v prípade hotelových služieb platila nižšia sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH). Vyplýva to z dokumentu, ktorý v nedeľu zverejnila Európska komisia (EK). Týmto spôsobom sa snaží presvedčiť gréckych občanov, že ich vláda odmietla férovú ponuku.

Pôvodne veritelia žiadali zvýšenie DPH platnej pre hotelové služby na 23 %. Vyplýva to z dokumentu zverejneného 20. júna. V aktuálnych návrhoch, ktoré grécka vláda odmietla s tým, že vypíše referendum, veritelia ponechávajú DPH na hotelové služby vo výške 13 %. To podľa EK platí aj pre základné potraviny, vodu a energiu. Na reštauračné služby by však platila vyššia DPH.

Grécky premiér Alexis Tsipras vyzval občanov, aby v referende, ktoré je naplánované na 5. júla, návrhy veriteľov odmietli. „V záujme transparentnosti a s cieľom informovať grécku verejnosť zverejnila EK aktuálne návrhy,“ uviedla komisia s tým, že ich odsúhlasila aj Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond. Tieto návrhy zároveň podľa EK berú do úvahy postoje Grécka z posledných troch týždňov.

Predseda EK Jean-Claude Juncker však zároveň v nedeľu vyhlásil, že „dvere pre rokovania sú stále otvorené“.

Súvisiace články

Aktuálne správy