Daňovú prognózu vylepšujú kontroverzné opatrenia vlády

Ministerstvo financií sa chváli číslami, za ktorými sú aj zlé rozhodnutia Smeru-SD voči občanom. Uviedol to podpredseda opozičnej strany Most-Híd Ivan Švejna v reakcii na dnes zverejnenú daňovú prognózu. Štát by mal tento rok získať na daniach a odvodoch o 364 miliónov eur viac, ako predpokladal vo februári.
„Významným faktorom toho, prečo prognóza počíta s vyšším výberom peňazí do štátneho rozpočtu, je celoeurópsky trend, keď ekonomiky krajín, teda nielen Slovenska, začínajú byť v takej kondícii ako pred hospodárskou krízou,“ povedal Švejna. Odhadovaný zvýšený príjem z daní a odvodov je však podľa jeho slov aj výsledkom jednorazových administratívnych opatrení vlády, ktoré voči občanom neboli férové.
Ako ďalej upozornil, prognóze pomohlo tiež zavedenie daňových licencií či peniaze sporiteľov, ktorí po nekorektnej kampani Sociálnej poisťovne vystúpili z druhého dôchodkového piliera. „Daňové licencie, ktoré vlastne zdaňujú aj podnikateľov v strate, majú priniesť do štátnej pokladnice vyše 100 miliónov eur a Sociálna poisťovňa získala úspory občanov z druhého piliera v súhrnnej výške viac ako 410 miliónov eur,“ pripomenul Švejna.
Ide podľa neho o príklady toho, ako vláda Smeru vyťahuje eurá z peňaženiek ľudí, aby sa následne mohla pochváliť schopnosťou napĺňať štátnu kasu a zlepšovať ekonomické vyhliadky Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy