Americký dodávatel vzácnych zemín Molycorp je nesolventný

Spojené štáty utrpeli v obchode so vzácnymi zeminami neúspech. Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse. Jediný ich americký producent Molycorp sa dostal do platobnej neschopnosti. Vo štvrtok (25.6.) požiadal súd o ochranu pred veriteľmi. Pod jeho záštitou chce dosiahnuť reštrukturalizáciu svojich nesplatených záväzkov, ktoré dosiahli 1,7 miliardy USD (1,52 miliardy eur).
Bezprostredným podnetom pre insolventnosť Molycorpu so sídlom v Greenwood Village (štát Colorado) sa stala neschopnosť splatiť v júni veriteľom úroky 32,5 milióna USD.
Vzácne zeminy sú nenahraditeľným materiálom v najmodernejších zbraniach a iných produktoch zbrojárskeho priemyslu a v mnohých progresívnych výrobkoch, ako sú počítače, mobilné telefóny, veterné turbíny a batérie.
Približne 90 % svetového dopytu po vzácnych zeminách kryje Čína. Ich ťažba je environmentálne sporná.
Vzácne zeminy sú veľmi hodnotnými surovinami a tvoria skupinu 17 prvkov. Keď Čína v roku 2010 obmedzila ich vývoz, ceny zemín na svetovom trhu prudko vzrástli. S ich ťažbou začali aj západné koncerny, vrátane Molycorpu.
Cena zemín potom znovu klesla. Ešte predtým sa začala ich nelegálna ťažba a rozmohlo sa ich pašovanie. Experti odhadujú, že pašovanie zemín z Číny pokrýva 50 % svetového dopytu.

Súvisiace články

Aktuálne správy