Dom zadarmo: Taliani potrebujú refrešnúť populáciu

, businessinsider Foto:YT/Estadão

Sicílske mesto Gangi, zastrčené v centrálnej časti krajiny, potrebuje nahradiť svoju miznúcu populáciu. Preto sa miestna vláda rozhodla ponúknuť voľné domy pre firmy, hotely, ale aj jednotlivcov z Európy.

Gangi má v súčasnosti 7000 obyvateľov. Podmienky získania sú definované veľmi stroho. "Tí, ktorým budú pridelené voľné domy, budú musieť znášať náklady na prevod vlastníctva," vysvetľuje sa vo vyhlásení. Inými slovami, bude to celé váš problém. Formálne požiadavky stanovujú, že noví majitelia musia predložiť plány na renováciu počas jedného roka po nákupe a dokončenie týchto rekonštrukcií do troch rokov. Opravy ale nie je celkom jednoduché stihnúť v predpísanom termíne. Mnohé domy v Gangi sú schátralé, nedostávalo sa im žiadnej ľudskej pozornosti počas ostatných desaťročí. Napriek tomu sa medzinárodná pozornosť obrátila na mestečko rýchlejšie, než by mohla vláda nehnuteľnosti uvoľniť.

Niektoré z príbytkov už boli pridelená Sicílčanom, ktorí si hľadali svoj druhý domov, ale aj cudzincom, ktorí si ich pridali do svojej zbierky nehnuteľností. Zostáva asi 200 voľných domov, poradovník na ne nie je o nič kratší.

Rozhodnutie Gangi prichádza po niekoľkých desaťročiach, keď ľudia menili svoje životy na Sicílii za možnosť žiť americký sen, neskôr sen Juhoamerický. V rokoch 1892 a 1924 prišlo na z Gangi na Ellis Island zhruba 1700 prisťahovalcov. A v rokoch 1930 a 1940 nahradila New York, ako ideálne miesto na život, Argentína.

So zvyšujúcim sa záujmom o domy sa radnica dostala do pozície, že si môže medzi potenciálnymi obyvateľmi vyberať. Ak hľadáte nehnuteľnosť len ako letné sídlo, môžete mať smolu. "Nechceme ľudí len preto, že majú peniaze," povedal starosta Gangi Giuseppe Ferrarello pre Times. Dodal, že uprednostnení budú žiadatelia, ktorých cieľom je zlepšiť nielen stav domu, ale Gangi ako celok.

Gangi  nie je prvým mestom, kde sa zvolila takáto stratégia. Aj v amerických štátoch, v mestách ako je Indianapolis a Detroite ponúkli domovy po odídencoch za symbolický jeden dolár, prípadne úplne zadarmo.

Súvisiace články

Aktuálne správy