Koniec školského roka: Čaká sa odmena za dobré vysvedčenie

, E15 Foto: SITA

Premýšľate nad tým, ako svojho potomka za vysvedčenie odmeniť? Názory na túto tému sa rôznia. Zaslúži si vaše dieťa odmenu, alebo nie? Ak áno, musí to byť výchovné.

Ako dobrí rodičia určite viete aké známky vášmu dieťaťu hrozia ešte pred tým, než ich donesie  domov na papieri. Ak viete, že sa vaše dieťa snažilo a učilo sa podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, ale aj napriek tomu najlepšie výsledky nedosiahlo, mali by ste ho odmeniť. Sledujte záujmy svojich detí. Ak radi čítajú, darujte im knihu. Ak nie za odmeňovanie vecnými darmi, nech už je to z dôvodu, že to nepovažujete za výchovné alebo neviete, čo by sa vašim deťom páčilo, odmeňte ich zážitkom. Môžete ich vziať na rodinný výlet, ktorý im urobí radosť obzvlášť v prípade, ak ako rodina nebývate príliš často pohromade. Zážitky im nikto nevezme a deti budú možno šťastnejšie než v prípade, že im odovzdáte nejaký darček a potom si pôjdete opäť každý po svojom. Alebo si vytvorte  rituál, ktorý budete každoročne dodržiavať. Napríklad vo forme oslavného večera v deň vysvedčenia.

S darčekmi to nepreháňajte
Nevychovávajte si z detí nevďačníkov, ktorí budú prijímať veľké dary s úplnou samozrejmosťou. Ak budete každoročne dávať deťom darčeky za nemalé sumy, čo im dáte k úspešnej promócii? Dieťa by si malo v prvom rade uvedomiť, že sa učí kvôli sebe a nie z dôvodu, že bude odmenené. Vysvetlite im, že školské výsledky môžu ovplyvniť jeho budúci život a menšie darčeky za vysvedčenie sú len príjemný bonus navyše. Mali by ste ich viezť k tomu, aby si stanovili cieľ, ktorý budú chcieť splniť. Deti často zistia, že budú hrdé samé na seba, keď sa im podarí dosiahnuť také výsledky, aké si vytýčili.

Potrebná motivácia
Hoci sa učíme sami pre seba, niekedy motiváciu jednoducho potrebujeme. Málokoho z nás budú baviť všetky školské predmety a je logické, že tie, čo nás nezaujmú, nebudeme s nadšením študovať. Tu príde občas vhod motivácia. Ak viete, že vaše dieťa má na to, aby dosiahlo dobré výsledky, a napríklad si želá nový bicykel, sľúbte mu, že ak bude mať zodpovedajúce výsledky, tak mu na bicykel prispejete. Opäť buďte výchovní a trvajte na tom, že si dieťa časť bicykla zaplatí zo svojich úspor alebo z peňazí, ktoré dostane za vysvedčenie napríklad od starých rodičov. Hlavne buďte dôslední. Ak sa dohodnete na nejakom postupe a dieťa ho nedodrží, rozhodne mu bicykel nekupujte. Naopak ak dodrží svoju časť dohody, musíte ju dodržať aj vy. Ak tak neurobíte, mohlo by to pre dieťa byť veľmi domotivujúce.

Tento rok to nevyšlo
Ak vysvedčenie za uplynulý školský rok naozaj nedopadlo podľa predstáv, nezúfajte a dieťa príliš netrestajte. Nie je nič horšie, ako keď sa dieťa bojí prísť s vysvedčením domov. Keď už nastane situácia, že známky nie sú dobré, sadnite si s vaším potomkom a dohodnite sa na tom, ako by sa dalo postupovať v budúcom roku. Sľúbte mu, že mu s učením pomôžete, prípadne mu dohovoríte doučovanie. Začať môžete už cez prázdniny. V spoločnej dohode môže byť, že sa dieťa bude učiť sem tam aj cez prázdniny. Bude tak pripravené aspoň pre začiatok nového školského roka. Spomeňte si aj na svoje školské výsledky. Ťažko môžete po svojich deťoch chcieť, aby mali samé jednotky, ak vaše školské výsledky boli ohodnocované známkou dostatočne.

Deti chváľte, ale neporovnávajte
Deti rozhodne chváľte za všetko, čo sa im podarí, a to celoročne. Nie len v deň vysvedčenia. Pochvala je pre dieťa mnohokrát prínosnejšia, a urobí mu väčšiu radosť, než dar. Nerobte z vysvedčenia príliš veľkú vec. Drobnosťami môžete odmeňovať aj priebežne. Rozhodne deti neporovnávajte s inými. "Prečo ty máš trojku, keď Borko má jednotku?" Takéto otázky by mali pre vás zostať tabu.

Súvisiace články

Aktuálne správy