Drahota na Slovensku? Nižšie ceny ako u nás nájdeme už len v siedmich členských krajinách únie

, Poštová banka Foto: SITA

Slováci kvôli nižším cenám radi vycestujú na nákupy za hranice našej krajiny. Aké sú teda ceny u našich susedov? Oplatí sa Slovákmi obľúbená nákupná turistika? A ako sa vyvíjajú cenové hladiny v ostatných krajinách EÚ? Viac napovie analýza Poštovej banky na základe najnovších údajov Eurostatu.

Slovensko si v roku 2014 vyslúžilo „prvenstvo“. Nie však potešujúce. Spomedzi krajín V4 bola totiž cenová hladina u nás najvyššia. Kým v Česku je lacnejšie „len“ o – 7 %, v Maďarsku a Poľsku je rozdiel výraznejší. U našich južných susedov sú ceny nižšie až o – 17 % a u tých severných až o takmer pätinu. Potraviny a nealko nápoje sú dokonca, v rámci EÚ, najlacnejšie práve v Poľsku, v porovnaní so Slovenskom sú lacnejšie až o – 31 %. Slováci ale často nakupujú aj v susednom Rakúsku. V uplynulom roku tam bola celková cenová hladina vyššia o viac ako polovicu, potraviny a nealko boli drahšie v priemere o vyše 40 %.  

V porovnaní s ostatnými štátmi EÚ28 patríme medzi lacnejšie krajiny únie. Celková cenová úroveň v EÚ ako takej bola v roku 2014 o takmer polovicu vyššia ako u nás. V porovnaní s nami si Európania priplatili aj za potraviny, „alko“ a nealko, tabak, reštaurácie, hotely či elektroniku. Nižšie ceny ako u nás nájdeme už len v siedmich členských krajinách. Najlacnejšie sa žije v Bulharsku, kde sú ceny v porovnaní s našimi obchodmi nižšie o – 30 %. Na druhej strane však netreba zabúdať na to, že je tam nižšia aj celková životná úroveň a zárobky sú približne polovičné v porovnaní s tými našimi.

Najdrahšie je v severských krajinách a v Spojenom kráľovstve. V Dánsku stojí všetko v priemere „raz toľko“ ako u nás. Samotné potraviny a nealko nápoje sú drahšie o viac ako polovicu. Okrem potravín ma Dánsko, v rámci EÚ, najdrahšie aj reštaurácie a hotely. Prvú „päťku“ najdrahších krajín únie dopĺňa Švédsko, Fínsko, Veľká Británia a Írsko. Práve v tam nájdeme najdrahší alkohol a tabak, o 118 % drahšie ako na Slovensku.  

Cenu našich nákupov ovplyvňuje aj aktuálny cenový vývoj v tej – ktorej krajine. Keďže väčšina európskych ekonomík bojuje dlhšie obdobie s defláciou, resp. stagnáciou cien, naše peňaženky by to malo tešiť. Kým v máji spotrebiteľské ceny na Slovensku poklesli o desatinu percenta, vo väčšine krajín EÚ už došlo k ich medziročnému rastu, aj keď v niektorých prípadoch len miernemu. Pri nákupoch v „neeurových“ ekonomikách je tiež potrebné brať do úvahy aj aktuálny kurzový vývoj, ktorý môže v prípade oslabujúceho sa eura náš nákup predražiť, a naopak.  

Štartuje dovolenková sezóna, Slováci sa opäť chystajú do relatívne blízkeho Chorvátska. Ceny v Chorvátsku sú v priemere mierne nižšie ako u nás, našincov ale nepoteší, že hotely a reštaurácie sú v tejto prímorskej krajine o 7 % drahšie ako na Slovensku. O niečo vyššie sú ale aj ceny potravín. Ešte drahšie nás však môže vyjsť dovolenka v obľúbenom Grécku, Španielsku alebo Taliansku. Vo všetkých spomenutých je totiž celková cenová hladina o 25 % až 50 % vyššia ako u nás. Priplatíme si aj za hotely a reštaurácie, ktoré sú v Španielsku drahšie o tretinu, ale v neďalekom Taliansku až o takmer dve tretiny. Mnoho slovenských rodín obľubuje aj dovolenky v tureckých rezortoch. Tie sú však tiež o desatinu drahšie ako naše hotely, no potešiť by mohli aspoň o niečo lacnejšie potraviny a nápoje.       

Súvisiace články

Aktuálne správy