Prestaňte sa už konečne klamať: Netrpíte poruchami finančnej identity?

, MarketWatch Foto: SITA;thinkstock

Máte chuť vytiahnuť finančného kostlivca zo svojej skrine a pokúsiť sa riešiť niektoré problémy, ktoré vás ťažia a doteraz ste sa nechceli zmieriť s krutou skutočnosťou? Možno by ste si už mali konečne zodpovedať existenčnú otázku.

Nedávne novinové titulky vyvolali rozsiahle debaty, a nielen na sociálnych sieťach, o používaní pojmov ako je transgender. Určite nebudeme necitliví, alebo politicky nekorektní, ak pripomenieme, že nadišiel čas pozrieť sa do zrkadla a prehodnotiť to svoje finančné alter ego.

Kedy ste si položili otázky typu "Kto som? A prečo som tu?" Teraz však ide o otázky z pohľadu transfinančnej identity. Mnoho ľudí zápasí s tým, ako sa čo najlepšie vyrovnať s vlastným spôsobom vnímania reality. Skúste sa opätovne pozrieť na svoje najčastejšie problémy, ktoré vás stretávajú vo vašom každodennom živote a zvoľte k nim odlišný prístup ako doteraz.

Trans-finančník
Osoba, ktorá sama seba identifikuje ako trans-finančníka si myslí, že má svoje peňažné záležitosti nastavené tak, ako by namiesto plynu v aute šliapal tempomat. Pritom ale niekde v pozadí dobre tuší, že väčšina z jeho portfólia je v ohrození. Tento problém finančnej identity sa môže v nejakej forme preniesť aj na partnera, alebo rodinu. Ale najviac ním utrpí samotný trans-finančník. Ak ste sa v ňom spoznali, ale zostávate skeptickí, že vaša domácnosť by mohla byť vašimi rozhodnutiami ovplyvnená, nechajte si poradiť a zmobilizujte sa na okamžitý zásah. Musíte sa dostatočne uistiť, že nie ste v ohrození aj keď by mala na povrch vyplávať úplná pravda o vašich nie vždy správnych investičných rozhodnutiach.

Trans-investor
To je človek, ktorý si myslí, že vie, ako funguje Wall Street a cíti sa ako by bol ďalším Gordonom Geckom. Skutočnosťou však je, že vlastní len niekoľko akcií a podielových fondov a pritom nemá absolútne žiadne poňatie, čo vlastne robí, ak dôjde k investičným rozhodovaniam. Najlepším riešením tohto problému identity je prestať si sám zo seba uťahovať. Vy predsa nedokážete ovládnuť trhy, a nie ste ani stredobodom vesmíru. Zvážte, či skutočne dokážete správne odhadnúť riziko, aby ste neprišli o všetky svoje peniaze, ak by sa prípadne trh prepadol.  

Trans-dôchodca
Táto osoba si myslí, že už je na dôchodku, a snaží sa o tom presvedčiť aj svoje okolie. Pritom je posadnutá sledovaním denných pohybov na burze. Nepozná iné televízne stanice ako CNBC a Bloomberg, ktoré mu bežia ako obraz v obraze na televízore 24 hodín denne. Neustále prehliadava internetové stránky v snahe nájsť obchod, ktorý by bol príliš dobrý na to, aby to bola pravda. Ide o ľahkú obeť Ponziho schémy, je terčom na zlanárenie do ďalšej pyramídovej hry. Riešenie tohto postihnutia je veľmi jednoduché. Skutočne sa odobrať na zaslúžený odpočinok, ale tentoraz naozaj. Prestaňte sa snaží byť pánom vesmíru. Určite si limity, aké potrebujete na život a ostatné peniaze vložte do indexových fondov typu Vanguard alebo Fidelity S&P s najnižšími možnými poplatkami. A konečne už vypnite televízor aj svoj notebook, kúpte si karavan a vyberte sa na skutočný výlet.

Trans-záručák
To je prípad, keď niekto vyhlasuje o sebe, ako nenávidí ten, či onen dôchodkový pilier, ale nevie si vynachváliť, ak mu pravidelne prichádza na účet čiastka zo svojho sociálneho zabezpečenia, alebo sociálnej poisťovne. Je to človek, ktorý sa nechce púšťať do rizika bez záruky, ale na druhej strane požaduje dostatočne vysoký doživotný príjem pre seba i svojho partnera. Pomôže jednoduché, ale pre väčšinu "nenávideniahodné" riešenie. Jediný produkt na planéte, ktorá zaručí plynulý tok príjmov bez ohľadu na to, ako dlho žijete, je renta. To je fakt, s ktorým sa musí aj trans-záručne zameraný človek nakoniec vyrovnať, ak chce žiť produktívny a šťastný život.

Ak vám predchádzajúce vety nepomohli pohnúť s vašimi problémami, s ktorými už možno zápasíte dlhodobejšie, možno treba hľadať ich podstatu niekde inde. Napríklad vyzerám presne ako Brad Pitt a preto sa aj správam ako filmová hviezda aj keď na to v skutočnosti (finančne) nemám. Samozrejme, že všetci trpíme vlastnými problémami trans-identity, ktoré je potrebné riešiť. V prvom rade by sme sa teda mali snažiť zistiť, kto vlastne v skutočnosti sme. Veľa šťastia na tejto neľahkej ceste v pátraní po vašej ozajstnej osobnej identite.

Súvisiace články

Aktuálne správy