Poľská opozičná strana chce zaviesť bankovú daň

Najväčšia poľská opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS) sa pokúsi zaviesť 0,39-percentnú daň na bankové aktíva, investičné fondy a poisťovne, ak vyhrá októbrové parlamentné voľby. Uviedol to Dziennik Gazeta Prawna v stredajšom vydaní.

Navrhovaná banková daň by mohla vyniesť približne 6 mld. zlotých a daň z investičných fondov a poisťovní ďalších 1,4 mld. zlotých. Strana tiež plánuje vyrubiť daň z obratu supermarketov, ktorá by mala vyniesť až do 3 mld. zlotých. Uviedol denník bez udania zdrojov alebo ďalších detailov. Supermarkety a banky teraz platia bežnú 19 % daň z príjmov právnických osôb. Banky navyše prispievajú do bankového záručného fondu.

Od roku 2007, kedy nastúpila k moci strana Občianska platforma (PO), dosahuje poľská ekonomika silný rast. V májových prezidentských voľbách však vládny kandidát prehral s nominantom strany PiS a podobný scenár sa môže zopakovať aj v parlamentných voľbách. V aktuálnych prieskumoch verejnej mienky má aliancia strán na čele s PiS viac ako 30-percentnú podporu, PO by volilo iba čosi vyše 20 % Poliakov.

Navrhované dane pripomínajú opatrenia zavedené maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Mimoriadne bankové odvody sú v Maďarsku najvyššie z európskych krajín a supermarkety platia dane z obratu.

(1 EUR = 4,1697 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy