Plnenie rozpočtových cieľov Francúzska je ohrozené

Rozpočtové ciele na roky 2016 a 2017 sa opierajú o plánované úspory v objeme 14,5 mld. eur, vláda však nešpecifikovala, ako ich chce dosiahnuť, tvrdí v aktuálnej správe francúzsky úrad verejného audítora

Mierne zníženie francúzskeho rozpočtového deficitu je v tomto roku dosiahnuteľné, zďaleka však nie je isté, či vláda splní svoj cieľ stlačiť schodok v roku 2017 na úroveň 2,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Informoval o tom v stredu francúzsky úrad verejného audítora (Cour de Comptes). Francúzska vláda v apríli oznámila, že v tomto roku plánuje znížiť deficit na 3,8 % HDP z vlaňajších 4 %. V roku 2016 vládne plány počítajú so schodkom na úrovni 3,3 %. Pod maastrichtskú hranicu 3 % má klesnúť v roku 2017.

Úrad verejného audítora upozorňuje, že rozpočtové ciele na roky 2016 a 2017 sa opierajú o plánované úspory v objeme 14,5 mld. eur, vláda však zatiaľ nezverejnila dostatočné podrobnosti, ako to chce dosiahnuť. Prekročenie stanovených cieľov podľa úradu hrozí najmä pri výdavkoch na obranu a podporu v nezamestnanosti. Aj v prípade znižovania schodkov plánovaným tempom sa však má pomer verejného dlhu k HDP ďalej zvyšovať. To znamená, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny zostane citlivá na akékoľvek zvýšenie úrokových sadzieb, konštatuje úrad vo svojej výročnej správe.

Vlani úrad verejného audítora správne predpokladal, že rozpočtový deficit Francúzska za rok 2014 dosiahne 4 % HDP namiesto vládou plánovaných 3,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy