Keď základom je grunt: Na predaj je najväčší kus pôdy v súkromnom vlastníctve, za 325 miliónov dolárov

, QZ;The Independent Foto:YT/ 60Minutes9

Austrálska rodinná farma sa rozhodla predať najväčšiu nehnuteľnosť na svete. Ponúka pastviny, ktoré by dokázali pokryť viac než 75 % Anglicka, alebo celý americký štát Indiana. Veľkosť pozemku je takmer 11 miliónov hektárov a potenciálny kupujúci by musel stráviť celý týždeň lietaním, ak by si ho chcel celý prezrieť.

Zišlo sa zhruba 30 dražiteľov z radov iných poľnohospodárskych rodín, miestnych aj zahraničných investorov, ale aj globálnych penzijných fondov. Všetci majú údajne záujem o nehnuteľnosť, ktorá zahŕňa aj poriadnu čriedu dobytka a všetkého potrebného čo sa na rančoch v južnej Austrálii nachádza. Potenciálni kupujúci prišli z celého sveta, z Číny, USA, Kanady, Veľkej Británii, Švajčiarska, Južnej Ameriky a Indonézie. Viac ako polovica uchádzačov sú Austrálčania, veď sa aj v austrálskych správach miestni zákonodarcovia ozvali, že predsa platí zákaz predaja cudzím vládam alebo štátnym podnikom.

Generálny riaditeľ spoločnosti, Greg Campbell, pre Daily Mail Austrália povedal, že teraz sa ich výber zúži na krátky zoznam asi šiestich finálnych uchádzačov. Nehnuteľnosť s dobytkom sa bude predávať ako jeden celok, očakáva sa, že za ne dostanú viac ako je ich čistá hodnota 325 miliónov dolárov. Pri súčasných cenách dobytku je nehnuteľnosť považované za "svetovú triedu aktív medzinárodného významu".

Firma, ktorá predáva pozemok je S. Kidman and Co. Je to len menovec, nemá žiadny vzťah s austrálskou herečkou Nicole Kidmanovou, ide o ôsmeho najväčšieho statkára na svete. Predaj údajne poriadne rozhašteril rodinných príslušníkov, ktorí majetok predať nechceli a prikláňali sa skôr k spravodlivému rozdeleniu pozemkov. Realitný agent Don Manifold, ktorý danú nehnuteľnosť ponúka, ale ubezpečuje, že rodina, ktorá vlastní 98 percent podielov, sa nakoniec dohodla.

Nehnuteľnosti sú vo vlastníctve S Kidman and Co, založenou sirom Sidney Kidmanom v roku 1899v rukách členov rodiny je viac ako 100 rokov. "Je zvláštne, že to vlastní jediná rodina až do piatej generácie, bez akéhokoľvek dlhu, ide o dôsledne riadený podnik na produkciu hovädzieho dobytka," vyhlásil Manifold. Majitelia spočítali, že majú 185 tisícové stádo, S. Kidman produkuje asi 1,3 % hovädzieho mäsa Austrálie, do značnej miery ide o export dobytka do Ázie. V Číne má stále masívnejšia stredná trieda čoraz väčšiu chuť na hovädzinu, takémuto apetítu sa tešia hlavne austrálski farmári.

Zakladateľ farmy, Sidney Kidman, získal vzdelanie na súkromnej škole, ešte pred tým vo veku trinásť rokov v 1870, utiekol z domu s piatimi šilingami vo vrecku na jednookom koňovi. Našiel si prácu  pastiera, neskôr bol robotníkom a zameriaval sa na prácu s býčkami. Keď sa mu začalo dariť, skupoval dobytok spolu so stanicami v austrálskom vnútrozemí. V roku 1903 už mal 98 420 štvorcových kilometrov krajiny v rozmedzí od západnej Austrálie po Južnú Austráliu a Queensland.

Mal víziu, že sa stane producentom geograficky a klimaticky rôznorodého dobytka. Vďaka svojej rozsiahlej ríši nehnuteľností, dokázal vykŕmiť a pretransportovať dobytok na trase, ktorá sa tiahla od Kimberleys v západnej Austrálii až do Nového Južného Walesu. Kidman často cestoval s domorodcami vo vnútrozemí a žil jednoduchý farmársky život. "Zdalo sa, ako by mu bolo najlepšie doma pri táboráku,“ hovorí pravnuk Christo Reid. Ale často so svojou manželkou pravidelne cestoval do Anglicka, kde sedel za jedným stolom s kráľovnou. Rovnako navštevoval aj Imperial Durbar v Indii. Kidmanana pasovali za rytiera vo veku 64 rokov. Zomrel v roku 1935, vo veku 78, svoj obrovský majetok prenechal spoločnosti S Kidman & Co, založenej v roku 1899. Výkonný riaditeľ spoločnosti, Greg Campbell, sa vyjadril, že predaj znamená pre rodinných príslušníkov kapitalizáciu investícií do austrálskeho poľnohospodárstva a iných podnikov. Podľa rebríčka BRW, ktorý sa zameriava na najbohatšie rodiny so sídlom v Austrálii, Veľkej Británii a Spojených štátoch, je majetok rodiny Kidmanových odhadovaný na 364 miliónov dolárov, patrí im v zozname 37. priečka. "Nový kapitál do tohto podnikania už nepritiekol dlhší čas, pretože tam boli kapitálové obmedzenia," povedal Canbell. „Nový majiteľ môže toto podnikanie posunúť na novú úroveň, dodal. Na konečnú ponuku sa čaká do konca augusta.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy