Na dovolenku nemá peniaze takmer polovica Slovákov

, Provident Financial Foto:SITA

Na dovolenku nemá peniaze takmer polovica Európanov. Slováci nie sú výnimkou. A ani sa nechceme pre ňu zadlžiť. Dovolenkovať chceme väčšinou doma.

Rovnako dobre si rozmyslíme, či ešte niekedy rodine alebo priateľom požičiame. Ak sme aj pomohli (54 %), tretine sa splátky nevracajú (32 %). Vyplýva to z prieskumu spoločnosti GFK medzi 8040 zákazníkmi Providentu v Česku, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Litve, Slovensku a v Mexiku.

Na potraviny a spotrebný tovar sme vlani minuli  viac ako sme plánovali. Takmer polovica opýtaných Európanov je oproti predchádzajúcemu roku vo svojich výdavkoch opatrnejšia, čo kopíruje ich obavy zo zhoršujúcej sa finančnej situácie. Najväčší optimisti sú Rumuni. Vo všeobecnosti sa viac investovalo do nákupu potravín, najmenej sa míňalo na dovolenky. Slováci mali zvýšené výdavky najmä na nájomné a hypotéky, pričom spomedzi všetkých krajín máme v tejto položke prvenstvo. Oproti európskemu priemeru 18 % sme takmer na úrovni dvojnásobku (34 %).

Dovolenkovať chceme väčšinou doma. Iba Rumuni a Bulhari sú odhodlaní viac cestovať po svojej krajine. Len 8 % opýtaných Európanov chce do tohtoročného relaxu investovať viac peňazí ako vlani. Naše zámery zodpovedajú európskemu priemeru, Česi sú o polovicu pod ním ( 4%). Ak už sa však našinci rozhodnú minúť na dovolenke viac, tak pre polovicu z nich to bude  270 eur a viac. Zídu sa najmä tým, ktorí plánujú spoznávať krásy Slovenska (15 %) alebo cestovať do zahraničia (20 %).

„Či už cestujeme za hranice alebo oddychujeme doma, dovolenka je udalosť, na ktorú môžeme našu peňaženku pripravovať celý rok. Aj keď čakáme na last minute ponuku, počítame s istou sumou, takže financie na relax môžeme včas oddeliť od bežných výdavkov. Ak sa však rozhodnete financovať dovolenku z požičaných peňazí, určite sa rozhodujte s chladnou hlavou, aby ste ju nesplácali ešte do ďalšieho leta. Dajte si teda pozor, koľko a od koho si požičiate. Tie najviac lákavé ponuky z rôznych inzerátov často nemusia byť seriózne a v medziach zákona,“ radí Marián Kolembus z Provident Financial.

Na dovolenku nemá peniaze takmer polovica Európanov. Slováci nie sú výnimkou (42 %), naši susedia v Maďarsku sú na tom spomedzi všetkých krajín najhoršie (57 %). Z úspor dovolenkovali najmä Bulhari (40 %), ale aj Rumuni a Česi (30 %), čo je výrazne nad európskym priemerom (22 %), ku ktorému sú najbližšie aj Slováci (21 %). Iba 6 % opýtaných by si na dovolenku požičali, nie však od príbuzných či priateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy