Grécko a makroekonomické dáta v centre pozornosti

Nádej, že Grécko by mohlo dospieť k dohode s veriteľmi a získať tak prostriedky potrebné na odvrátenie bankrotu krajiny mala odozvu aj druhý obchodný deň.

Nádej, že Grécko by mohlo dospieť k dohode s veriteľmi a získať tak prostriedky potrebné na odvrátenie bankrotu krajiny mala odozvu aj druhý obchodný deň. Euro však aj napriek povzbudivým nádejam a lepším ekonomickým údajom nedokázalo vyťažiť z priaznivej atmosféry a kleslo voči doláru až o -1.24 %. V utorok boli zverejnené indexy nákupných manažérov, z Nemecka, Eurozóny a Francúzska, kde index nákupných manažérov vo výrobe, dosiahol hodnotu 50.5 b.p., pričom prekonali očakávania analytikov na úrovni 49.6 b.p. Rovnako narástol aj index nákupných manažérov v službách a obidva tieto indexy dosiahli najlepšie úrovne za posledné štyri roky. To naznačuje zvyšujúcu sa silu francúzskej ekonomiky. V Nemecku dosiahol index nákupných manažérov vo výrobe hodnotu 51.9 b.p. z očakávanej 51.3 b.p. respektíve 54.2 b.p. pri očakávaní 53.0 b.p. v službách. Mierne si polepšila aj Eurozóna, ktorá zaznamenala rast tohto indexu vo výrobe z predošlých 52.2 b.p. na 52.5 b.p. respektíve z 53.8 b.p. na 54.4 b.p. v službách. Európske indexy povzbudené správami ohľadne Grécka a dobrými makroekonomickými dátami uzavreli nasledovne: DAX +0.72 %, CAC40 +1.18 %, FTSE100 +0.13 %, EuroStoxx50 +0.83 %.

Z Ameriky prišli dôležité údaje o objednávkach tovarov dlhodobej spotreby, ktoré merajú veľkosť zákaziek, dodávok a ešte nedodaných objednávok tovarov so životnosťou dlhšou, ako tri roky. Tento údaj medzimesačne poklesol o -1.8 % a nenaplnil tak očakávania analytikov na úrovni mierneho poklesu -0.6 %. Predaj nových rodinných domov v USA pokračoval v raste aj v mesiaci máj a dosiahol maximálnu hodnotu za viac ako sedem rokov. Údaje potvrdzujú zlepšovanú situáciu na realitnom trhu, ktorá môže pomôcť celej ekonomike. Predaj sa oproti predošlému mesiacu zvýšil o 2,2 percenta na celoročné tempo 546.000 domov, čo  je najvyššia úroveň od februára 2008. Index nákupných manažérov vo výrobe medzimesačne poklesol na 53.4 b.p. pri očakávaní 54.2 b.p. Americké hlavné indexy uzavreli nasledovne: S&P500 +0.09 %, Nasdaq +0.12 % a Dow Jones +0.14 %.

Na komoditnom trhu sa darilo rope, ktorá na dennej báze uzavrela na cene 61.23 dolárov za barel za ropu WTI crude pri zhodnotení o +1.39 %. Ropa Brent dokázala vrásť o +2.13 %. Nedarilo sa naopak striebru, ktoré stratilo -2.32 % a káve so stratou -2.10 %.

Peter Svoreň  junior analytik, Capital Markets, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy