Kurz eura klesol na 1,1185 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny dnes aj napriek rastúcemu optimizmu týkajúcemu sa riešenia gréckej krízy klesol takmer o dva centy. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1185 USD, pričom jeho kurz v noci nadnes dosiahol 1,1347 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1204 (v pondelok: 1,1345) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8925 (0,8814) eura.
Podľa obchodníkov dolár podporili nečakane pozitívne údaje z americkej ekonomiky. Čoraz viac sa množia signály zotavenie realitného trhu. Predaj nových domov v USA bol v máji najvyšší za viac ako 7 rokov. V pondelok (22. 6.) zverejnená správa zasa ukázala výrazný nárast predaja existujúcich domov. Zrýchľujúca sa ekonomika je pádnym argumentom pre americkú centrálnu banku Fed, aby v dohľadnom čase začala zvyšovať úrokové sadzby, čo podporí dolár.
Naopak, žiadnu úlohu dnes na devízovom trhu nehrali vyhliadky na dohodu medzi Gréckom a medzinárodnými veriteľmi. Neistota zostáva podľa obchodníkov vysoká, keďže celý rad poslancov gréckej vládnej strany Syriza vyhlásil, že nepodporia dohodu s veriteľmi. Navyše, experti kritizujú obsah gréckych reformných plánov, keďže navrhované zvýšenie daní a odvodov môže pribrzdiť ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy