Maďarská centrálna banka opäť znížila úroky

Svoju hlavnú sadzbu banka zredukovala o 15 bázických bodov na rekordné minimum 1,5 %

Maďarská centrálna banka na utorňajšom zasadaní znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 15 bázických bodov na nové rekordné minimum 1,5 %. Obavy z vývoja v Grécku, očakávaný rast úrokov v USA a posilňujúca inflácia však pravdepodobne centrálnej banke zúžia priestor na ďalšie uvoľnenie menovej politiky. Centrálna banka krajiny redukuje úroky, aby podporila vládne úsilie o stimuláciu ekonomického rastu.

Všetci analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že maďarská centrálna banka úroky zníži o 15 bázických bodov. Niektorí pritom predpovedajú, že banka do konca roka úroky zredukuje na úroveň 1,2 až 1,3 %. „Ak vonkajšie prostredie zostane relatívne priaznivé, centrálna banka Maďarska môže ďalej v niekoľkých krokoch znižovať základnú sadzbu vždy o 10 bázických bodov,“ uviedli analytici CIB Bank.

Hlavná maďarská úroková sadzba je teraz na úrovni Poľska, ktoré má rating v investičnom pásme. Maďarský rating je v špekulatívnom pásme v dôsledku nepredvídateľnej vládnej politiky uplatňovanej v uplynulých piatich rokoch. Trhy však už rátajú so zlepšením hodnotenia úverovej spoľahlivosti krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy