Ako si uľahčiť život na dôchodku: Stačí sa naučiť hovoriť „nie“

, The Fiscal Times Foto: SITA;thinkstock

Po rokoch snívania a plánovania ste sa konečne dočkali. Už nemusíte chodiť do práce. Rozlúčili ste sa kolegami a stojíte pred náročnou úlohou. Prechod na život s pevným rozpočtom, ale pružnejším harmonogramom dňa, môže trvať mesiace.

Odborníci sa zhodnú v tom, že jednou z kľúčových vecí, s ktorými sa počas prvých dní odchodu do dôchodku budete musieť vyrovnať, je stanovenie si limitov. Úplne iné požiadavky sa odteraz budú klásť na váš voľný čas a na vaše peniaze. Bude určite  lákavé povedať  "áno", pokiaľ vás priatelia, či rodina požiadajú u výpomoc, veď teraz máte neobmedzené množstvo voľného času. Rovnako ťažké bude asi aj odoprieť požiadavky, najmä dospelých detí, na finančnú pomoc, ktorá vás natoľko nezaťažovala, kým vám pravidelne chodila na účet výplata.

Naše predstavy o živote na dôchodku sa líšia. Kým jedni rodičia, starí rodičia, či prarodičia sú presvedčení, že sa od nich počas jesene života bude očakávať viac, tí druhí  to cítia presne naopak. Preto je najdôležitejšia včasná komunikácia na túto tému.

Najšťastnejší a najúspešnejší dôchodcovia majú svoj plán ohľadom financií a životného štýlu ešte pred tým, než prestanú pracovať. Tento plán často zahŕňa aj množstvo času a peňazí venovaných svojim blízkym, je však už upravený na vlastný dôchodcovský režim. Jedným z pilierov tohto plánu je, aby ste sa naučili hovoriť "nie". Len tak si dokážete zabezpečiť  úspešný dôchodok, a to tak z finančného hľadiska, ako aj z emocionálneho. Odmietnutie môže byť na prvý pohľad ťažké, chce to jednoducho prax. Nezabúdajte, že vám stále zostáva aj možnosť povedať "áno", predovšetkým pokiaľ ide o  veci, ktoré vám prinášajú radosť. Ponúkame vám štyri situácie, kedy je úplne v poriadku, ak odpoviete "nie".

Finančné potreby rodiny
Či už sú to vaše dospelé deti, alebo ktokoľvek iný z rodiny, kto hľadá pomoc napríklad pri štarte svojej kariéry, môžete si byť istí, že sa s touto otázkou obráti aj na vás. Hlavne ak sú to rodinný príslušníci, ktorí od vás doteraz dostávali pravidelnú finančnú podporu. Ak máte prostriedky, aby ste pomohli, nech sa páči, je to v poriadku. Ale odborníci tvrdia, že pri súčasných dôchodkoch takáto pomoc znamená, že väčšina penzistov tým ohrozí vlastnú finančnú bezpečnosť. Preto je výhodnejšie, ak ste sa medzičasom odobrali na dôchodok a aj naďalej by ste radi podporovali svojich blízkych, rozhodnúť sa pre jednorazový ročný dar. Potom bude každému jasné, že robíte, čo je vo vašich silách a zároveň to uľahčuje povedať nie, pokiaľ by si niekto pýtal viac.

Ak si nemôžete dovoliť, alebo už jednoducho nechcete aj naďalej podporovať svoje deti, musíte sa s nimi na túto tému porozprávať. Vysvetliť im, že sa musíte nastaviť na iný životný štýl a ak ani oni nevychádzajú zo svojich príjmov, mali by prehodnotiť ten svoj, prípadne hľadať inú možnosť, ako si požičať na krytie svojich nákladov. Nezabudnite, že im ešte napríklad na vybavenie domácnosti určite banka požičia, ale vám musia stačiť našetrené peniaze v kombinácii s dôchodkom. Situácia je o to horšia, pokiaľ ste už na dôchodku a treba sa postarať o rodičov. Povedať „nie“ starnúcim rodičom, ak ide o znášanie nákladov na lekársku pomoc, asi nedokáže nikto. V takom prípade prichádza do úvahy len dohoda so súrodencami o zdieľaní týchto nákladov, prípadne vyhľadanie programov, ktoré môžu poskytnúť pomoc seniorom s nízkymi príjmami.

Časovo náročné láskavosti
Ste na dôchodku a zrazu si všetci myslia, že ste milionár času. Máte čas niekoho odviesť kam potrebuje, alebo čakať celý deň na kuriéra, ktorý má doručiť objednávku. Samozrejme, uľahčovať život vašim blízkym je dôležitou súčasťou dobrých vzťahov, bez toho, aby ste očakávali za to nejakú odmenu, či voľačo na „revanš“. A navyše pre niektorých ľudí sú práve tieto časovo náročné činnosti, ako sú prechádzky s vnúčatami, ideálny spôsob na trávenie dôchodku. Pre ostatných môže takýto časový záväzok, aj keď je ponúkaný s láskou, viesť ku kompiláciám. Nakoniec sa táto forma preťaženia objaví niekde inde. Tí čo nedokážu povedať nie, nie sú v skutočnosti tak silní v tom čo ponúkajú a často sami zápasia so zdravotnými problémami. Ak aj vy patríte do tejto skupiny, musíte si dokázať nastaviť časové limity, kedy môžete byť naporúdzi ostatným. Buďte úprimní voči osobe, ktorú odmietnete. Nemáte mať prečo pocit viny. Nikomu za nič nedlžíte vysvetlenie.

Mamahotel  
Toľko ste snívali o tom, že vaše deti nakoniec opustia domáce hniezdo a pôjdu vlastnou cestou, ktorú sa im do dnes snažíte čo najlepšie vydláždiť. Ale nakoniec je trend taký, že tridsiatnici zostávajú žiť doma s rodičmi. Ide o multigeneračné domácnosti, kedy sa buď dospelé dieťa vrátiť k rodičom, alebo ich ani nikdy neopustí. Mať dospelé deti v domácnosti môže byť nákladné, najmä ak kvôli tomu musíte odkladať svoje plány, alebo robiť kompromisy, lebo vaše dieťa sa jednoducho nepodieľa na platení pravidelných účtov. Ak sa chcete takejto situácii vyhnúť, čaká vás úprimný rozhovor o tom, kedy sa mieni odsťahovať, alebo si platiť nájom. Je pravda, že na dôchodku už toto posolstvo svojim potomkom odovzdáte ťažko, preto ich ohľadom rodinného rozpočtu poučte čo najskôr. Musia vedieť nakoľko je náročné niekoho financovať ak už ide životom na vlastnú päsť. A ak keď vám tieto peniaze nechýbajú, môžete si pravidelné platby od potomka na chod domácnosti odkladať na sporiaci účet.

Perina, na ktorú mám
Ak už dokážete každému vôkol povedať svoje rozhodné "nie", uistite sa, že ste schopní odmietnuť z času na čas aj seba samého. Ak si vaši priatelia na dôchodku užívajú početné dovolenky a nemajú problém zájsť do reštaurácie, môže to byť pre vás lákavé nasledovať ich príklad. Koniec koncov, aj vy  ste predsa pracovali tvrdo po celé desaťročia aby ste si mohli na dôchodku, čo to dožičiť. Treba však mať na pamäti, že situácia sa zmenila. Kým ste ešte pracovali a mali pred dôchodkom, z príjmov ste si dokázali kompenzovať prekročenie výdavkov, ale ako dôchodca sa musíte prispôsobiť nižšiemu rozpočtu. Musíte byť úprimní sami so sebou a aj vo vzťahu so svojimi rovesníkmi. Mali by ste určite mať vyčlenené nejaké peniaze zo svojho rozpočtu pre voľný čas a dovolenku. Ale až keď sa ubezpečíte, že vás takéto mimoriadne výdavky nezruinujú. Koniec koncov, nikdy neviete, čo sa zajtra stane a ako to ovplyvní vaše obmedzené finančné možnosti. Možno nadišiel čas popracovať na tom, ako aj v tomto prípade povedať radšej "nie."

Súvisiace články

Aktuálne správy