Belgicko sa zľaklo Putina: Ruské peniaze opäť k dispozícii

, Echo24 Foto: SITA

Spor o peniaze ukradnutého Jukosu pokračuje. Belgické ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že odblokovalo zmrazené ruské peniaze. Blokáciu ruského štátneho majetku v Belgicku nariadil súd kvôli neochote Moskvy vyplatiť 50 miliárd dolárov za faktické vyvlastnenie niekdajšej ropnej spoločnosti Jukos Michaila Chodorkovského ruským štátom, ako rozhodla medzinárodná arbitráž v Haagu vlani v lete.

Zmrazené boli účty ruského veľvyslanectva v Bruseli aj ruské kontá v EÚ a NATO. Moskva okamžite povolala belgického veľvyslanca a protestovala. Belgickú akciu nazvala nepriateľským aktom a výrazným porušením medzinárodného práva.

Ruský prezident Vladimir Putin sa proti kroku Belgicka výrazne postavil na ekonomickom fóre v Petrohrade. "Budeme brániť svoje záujmy právnou cestou. Náš postoj je jasný: Rusko neuznáva autoritu tohto súdu," vyhlásil Putin. Na mysli mal arbitráž v Haagu.

Rusko má peniaze vyplatiť z rozhodnutia medzinárodnej arbitráže z vlaňajšieho júla, Moskva ale výsledok arbitráže neuznáva. Bývalí akcionári Jukosu sa združili v spoločnosti GML, ktorá na ruský štát podala súdnu žalobu. Belgický arbitrážny súd žalobe vyhovel a potvrdil právo akcionárov zabaviť ruský štátny majetok v Belgicku v hodnote 1,9 miliardy dolárov. Rusko zlikvidovalo kedysi silný Jukos po odsúdení jeho väčšinového vlastníka Michaila Chodorkovského v roku 2005. Chodorkovskij, politický sok Kremľa, bol odsúdený na mnoho rokov väzenia za údajnú defraudáciu a krádeže obrovských objemov ropy a jeho firma prakticky prestala existovať. Niektorí akcionári, nie sám Chodorkovskij, vyvlastnenie zažalovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy