Investor obchodného centra žiada od mesta Levice finančné vyrovnanie

Na sumu takmer pol milióna eur vyčíslilo mesto Levice škody, ktoré mu vznikli nezrealizovaním výstavby nákupno-zábavného centra Europa Shopping Center. To mal v centre mesta vybudovať súkromný investor, po problémoch s financovaním projektu však z výstavby napokon zišlo. Radnica preto v apríli tohto roku odstúpila od zmluvy o budúcich zmluvách so spoločnosťami VAV invest, s.r.o., a EUROPA SC LV. „Na základe odstúpenia mesto Levice ukončilo zmluvu a vyčíslilo náklady vynaložené s nerealizovaním projektu na sumu 475.543,33 eura,“ informoval levický primátor Štefan Mišák.
Právny zástupca spoločnosti VAV invest, s.r.o., na odstúpenie od zmluvy reagoval vyčíslením škôd, ktoré mal utrpieť investor. V liste adresovanom mestu poukázal na to, že mesto Levice konalo v rozpore s územným plánom, keď povolilo prestavbu a prístavbu už existujúceho obchodného centra DITURIA. Zároveň požaduje uhradenie preinvestovaných nákladov v celkovej hodnote 2.523.708,75 eura. Primátor považuje tento krok za vytváranie tlaku na mesto a snahu získať pri prípadnom mimosúdnom vyrovnaní lepšiu vyjednávaciu pozíciu. „Ja si myslím, že nebude nutné uchýliť sa k súdnym sporom a verím, že sa dokážeme dohodnúť a vyrovnať aj mimo súdu. My sme predsa rovnako doplatili na to, že sa investícia nezrealizovala a Europa Shopping Center nakoniec nestojí,“ myslí si Mišák.
Podľa pôvodných plánov mali byť v nákupnom centre jedno podzemné a tri nadzemné podlažia. Podzemné poschodie malo byť vyčlenené pre parkovanie a zásobovanie, dve nadzemné podlažia boli určené pre obchod, služby a gastronómiu a tretie podlažie malo byť venované kultúre a zábave. Celkovo malo byť na prenájom určených 15.000 štvorcových metrov.
Problémy s výstavbou obchodného centra Europa Shopping Center sa začali v roku 2012, keď sa investorovi nedarilo zabezpečiť financovanie projektu. Počas prípravy výstavby navyše v Leviciach vznikli ďalšie dve podobné obchodné centrá, čo spôsobilo, že banky s poskytnutím úveru váhali. Investor sa ešte v priebehu roka 2014 snažil neúspešne pokračovať v projekte. Vlani v marci napokon levické mestské zastupiteľstvo odporučilo primátorovi, aby s investorom rokoval o odstúpení od uzatvorených zmlúv. Radnica i investor sa teraz budú musieť dohodnúť na vzájomnom vyrovnaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy