O štrajku v automobilke PSA sa zatiaľ nerozhodlo

Po štyroch hodinách rokovania sa obe strany dohodli, že budú pokračovať vo štvrtok

Otázka štrajku zamestnancov trnavskej automobilky PSA Peugeot Citroën zostáva aj po pondelňajšom rokovaní vedenia odborov s vedením podniku otvorená. Po štyroch hodinách sa obe strany dohodli, že budú v rokovaniach pokračovať vo štvrtok. Agentúru SITA o tom informoval podpredseda základnej organizácie OZ KOVO v automobilke Marek Vitek. Na strane odborov rokoval aj predseda OZ KOVO Emil Machyna. Odborári v piatok po pochode mestom avizovali, že ak v pondelok nepríde k dohode, rozhodnú o vyhlásení ostrého štrajku.

Dôvodom sporu medzi odbormi a zamestnávateľom sú mzdy. Po dvoch rokoch zmrazených platov odborárski predáci požadujú ich zvýšenie. Predseda OZ KOVO v automobilke Milan Minárech v piatok argumentoval ziskom koncernu PSA aj tým, že dnes majú v Trnave najnižšie platy spomedzi troch automobiliek, ktorú sú na Slovensku.

Podľa hovorcu trnavskej automobilky PSA Peugeot Citroën Petra Šveca je koncern už niekoľko rokov v strate, ktorú vlani prehĺbil na 7,5 miliardy eur. Trnavský závod je z jeho štruktúr jediný, v ktorom je povolené zvyšovanie tarifných miezd aj vyplácanie jednorazových prémií. Podľa odborov výrobní pracovníci na linkách zarábajú mesačne 550 až 600 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy