Fígeľ „vyčuraných“ Čechov: Peniaze sa dajú poslať aj bezplatne

, ČTK Foto: thinkstock

Česi objavili novú fintu, ako poslať niekomu hotovosť bez toho, aby príjemca musel platiť poplatok banke alebo pošte. Jednoducho k tomu využijú účty, ktoré majú zriadené v stávkových kanceláriách. Tie síce primárne slúžia na stávkovanie po internete, vďaka bezplatnému vkladu aj výberu peňazí ich však ľudia využívajú k alternatívnym nebankovým prevodom.

Dvadsaťštyriročný vysokoškolák Ondrej, ktorý už tretí rok študuje v Prahe, potreboval minulý týždeň kvôli nečakanému výdavkami rýchlo viac hotovosti, ako mal na účte. Dohovoril sa preto s rodičmi žijúcimi na severnej Morave, aby mu potrebnú sumu poslali. "Peniaze som potreboval obratom. Otec ich síce mohol vložiť v banke priamo na môj účet, ale platil by za to päťdesiat korún. Tak som mu povedal, nech zájde radšej na pobočku Tipsportu, ktorá je blízko banky, a peniaze vloží priamo na môj herný účet. To je zadarmo a peniaze sa pripíšu hneď s vkladom. Ja ich potom v Prahe obratom bez problémov vyberiem," opísal systém študent Ondrej, ktorý si neželal zverejniť svoje meno.

Tipsport pritom také využitie herného účtu zakazuje vo všeobecných herných podmienkach. "Tipujúci nie je oprávnený využívať (herný účet) iným nevhodným spôsobom, ktorý by odporoval charakteru herného účtu ako osobného prostriedku stávkujúceho k uzatváraniu jeho kurzových stávok na internete. Tým sa najmä rozumie zákaz využívania herného účtu a súvisiacich služieb, benefitov a iných jeho funkcionalít pre komerčné účely, "uvádza Tipsport v podmienkach, k dodržiavaniu ktorých sa každý stávkar zaviazal pri zriadení herného účtu.

Stávková kancelária využívanie účtu starostlivo sleduje. "Naše kontrolné mechanizmy toto veľmi starostlivo strážia, a ak máme podozrenie na takéto konanie, tak proti stávkarom okamžite zakročíme. Môžu to viesť až k zablokovaniu herného účtu, prípadne k jeho zrušeniu," varoval hovorca Tipsportu Jiří Hadrava.

Podobne postupujú aj ďalšie stávkové kancelárie. Napríklad Fortuna tvrdí, že vďaka systémovým opatreniam nemožno jej stávkové účty ako alternatívu bežných bankových účtov vôbec používať. "Vkladanie finančných prostriedkov je možné len zo zdrojov jasne definovaných a kontrolovaných samotným užívateľom stávkového účtu. Bez užívania stávkového účtu, teda stávkovania, z neho nemožno peniaze vyberať. Rovnako tak nemožno peniaze z účtov prevádzať na ľubovoľné ciele, opäť iba na účet priamo viazaný na klienta, "uviedol hovorca Fortuny Petr Šrain.

Sazka, ktorá sa s takýmto postupom klientov stretla už v minulosti, zvolila metódu podobnú časovému zámku v bankách. Peniaze možno vybrať až po niekoľkých dňoch. "Pri zavedení zákazníckych účtov sme tieto transakcie registrovali. Zaviedli sme opatrenia, kedy počas niekoľkých dní je možné vklady použiť len na služby Sazky, a nie pre iné transakcie. Tým sa výhradné preposielanie peňazí významne eliminovalo," opísal ďalšie riešenie hovorca Sazky Václav Friedmann .

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy