Ktorá krajina by sa mohla stať veľmocou zajtrajška?

, noahopinion Foto: SITA

Dnes sa pre väčšinu sveta zdá byť samozrejmosťou, že Spojené štáty predstavujú hlavnú hybnú silu na trhoch, v inováciách alebo napríklad v geopolitickej oblasti. Ich hegemónia ale postupne upadá. S populáciou, ktorej veľkosť je v porovnaní s Čínou štvrtinová, nemajú USA v podstate šancu na to, aby boli aj naďalej dominantnou mocnosťou, s výnimkou toho, keby v Číne došlo k hlbokému kolapsu.

Rovnako tak bude z veľkej populácie ťažiť India, ale Spojené štáty budú naďalej významnou silou, a prispeje k tomu ich otvorenosť a imigrácie. Tá im zabezpečí rast počtu obyvateľov aj napriek tomu, že pôrodnosť bude klesať.

Podľa môjho názoru ale existuje ešte jedna krajina, ktorá má veľkú šancu stať sa ekonomickou a kultúrnou veľmocou. Tou krajinou je Kanada. Jej populácia dosahovala v roku 2013 len 35,2 milióna ľudí, ide o krajinu s veľmi chladným počasím a nízkou mierou pôrodnosti, preto by sa mohlo zdať, že len ťažko by to  mohol byť kandidát na veľmoc. Táto krajina má ale tri obrovské výhody, ktoré sa v dlhšom období bezpochyby prejavia. Ide o prírodné zdroje, dobrý vládny systém a až neuveriteľne tolerantnú a otvorenú kultúru.

V oblasti prírodných zdrojov nemá Kanada takmer žiadnu konkurenciu. Čo sa týka zásob vody, predbehne ju len USA a Brazília. A práve voda je zdrojom, ktorý sa pravdepodobne stane jedným z najvzácnejších. Globálne otepľovanie pravdepodobne povedie aj k rozšíreniu plôch poľnohospodárskej pôdy, takže táto krajina bude schopná uživiť oveľa viac ľudí, než je tomu dnes.

K tomu sa pridáva kvalitný vládny systém. Kanada sa sústavne umiestňuje v prvej desiatke najmenej skorumpovaných krajín sveta. To je pozoruhodné aj s ohľadom na bohaté prírodné zdroje, pretože práve tie vedú často k tomu, že sa krajina stáva skorumpovanejšou. Ide o jav nazývaný prekliatie prírodných zdrojov. Kanadské inštitúcie sú založené na tej najlepšej britskej tradícii a sú veľmi stabilné. Tieto inštitúcie spolu s vládou, ktorá má vysokú dôveru spoločnosti, umožňujú napríklad zavedenie veľmi nízkej dane zo zisku. Tá sa v Kanade pohybuje na úrovni  15 %, zatiaľ čo napríklad v USA sa nachádza na 35 %.

Najväčším prínosom je ale imigračná politika. Kanada sa zameriava na to, aby prilákala najbystrejších a najlepších ľudí z celého sveta. Má vytvorený systém hodnotenia imigrantov založený na ich jazykových zručnostiach, pracovných skúsenostiach, ale aj aktuálnej ponuke pracovných pozícií v Kanade. Hodnotí sa tiež prispôsobivosť prisťahovalcov. Dá sa očakávať, že časom posunie záplava imigrantov Kanadu na miesto jedného z centier novej svetovej ekonomiky. Teraz je ročná miera imigrácie asi na 0,57 % populácie a aj to je rýchle tempo zodpovedajúce asi pol miliónu prisťahovalcov ročne. S postupným otepľovaním bude atraktivita tejto krajiny ďalej rásť a s ňou aj počet prisťahovalcov.

Môže trvať niekoľko storočí, než bude Kanada v počte obyvateľov súperiť s krajinami ako Spojené štáty. V oblasti vzdelanej populácie sa tak ale stane oveľa skôr. Kanada sa môže stať globálnym Silicon Valley, avšak s nižšou príjmovou nerovnosťou. Čo by rast moci Kanady znamenal pre svetovú geopolitickú situáciu? Podľa môjho názoru by bol pozitívny. Kanada je jednou z najslobodnejších krajín na svete, podporuje toleranciu, otvorenosť a ľudské práva. Možno, že za sto rokov nebudú demokraciu a slobodu reprezentovať hviezdy a pruhy, ale javorový list.

Autorom je ekonóm Noah Smith.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy