Česko sa zbavuje zlata. Z trezoru ČNB ročne miznú stovky kilogramov

, TASR Foto: SITA

Centrálne banky na celom svete v súčasnosti utrácajú miliardy dolárov, aby zvýšili svoje zásoby zlata. Kto nenakupuje, sťahuje tento cenný kov zo zahraničia, alebo aspoň zlaté rezervy drží na rovnakej úrovni. Česká národná banka (ČNB), ktorá devízové rezervy Českej republiky spravuje, stavila na úplne inú stratégiu. Zlata sa už niekoľko rokov postupne zbavuje a pokračuje v tom aj tento rok. Informoval o tom na svojej internetovej stránke pražský denník E15.

ČNB vlastnila v druhej polovici 90. rokov 70 ton zlata. V rokoch 1997 a 1998 rozpredala 56 ton. "Pri hodnotení likvidity, bezpečnosti a výnosu zlato prestalo vyhovovať potrebám ČNB," uviedla hovorkyňa centrálnej banky Kateřina Bartušková. Túto stratégiu napĺňa centrálna banka až do súčasnosti.

Zvyšných 14 ton banka držala ešte v roku 2005, od tej doby miznú z trezoru každý rok stovky kilogramov, v roku 2013 ubudlo 731, vlani 264 a len tento rok do mája ďalších 139 kilogramov. Teraz banka vlastní už len 10,446 tony zlata.

Hodnota českých zlatých rezerv v prepočte k trhovej hodnote zlata vychádzala na začiatku roka na 9,3 miliardy korún (341,77 milióna eur). Mimochodom hoci ČNB zlato zatracuje, vlani na ňom zarobila miliardu, lebo hodnota zlata v držbe centrálnej banky tvorila ku koncu roka 2013 len 8,3 miliardy Kč, ako uvádza banka vo svojej správe o hospodárení.
World Gold Council (WGC), ktorá na základe údajov z Medzinárodného menového fondu sleduje vývoj zlatých rezerv v stovke krajín, tvrdí, že v pomere k devízovým rezervám majú menej zlata než Česká republika len štyri štáty.

Tento pomer vychádza v súčasnosti v prípade Česka na 0,8 %, zatiaľ čo napríklad na Slovensku je to 31,7 %, Nemecko tvrdí, že vlastní 67,8 % svojich rezerv v zlate, podobne je na tom Taliansko alebo Francúzsko. Mimochodom Nemecko v roku 2013 oznámilo, že do siedmich rokov chce mat polovicu svojho zlata na svojom území namiesto necelé tretiny. Rozhodlo sa tak stiahnuť takmer 700 ton zlata uloženého v USA, v Británii a vo Francúzsku. Vlani na konci roka oznámilo Holandsko, že si previezlo svojich 123 ton zlata uložených v New Yorku. Najnovšie chce repatriovať 110 ton zlata uložených v Londýne Rakúsko.

Počas roka 2014 nakúpili centrálne banky skoro 461 ton zlata a minuli za naň vyše 19 miliárd USD (16,81 miliardy eur). Za ostatných 50 rokov ide o druhý najväčší objem zlata nakúpený za jeden rok.

Najviac nakupovalo Rusko a ázijské krajiny. Centrálne banky sa nákupom zlata snažia diverzifikovať svoje rezervy do viacerých aktív. A vzhľadom k extrémne uvoľnenej menovej politike sa obávajú znehodnotenia svojich rezerv a volia zlato ako poistku proti nemu.

Česko si od konca 90. rokov stále drží odmietavý postoj k zlatu. Niektorí ekonómovia to kritizujú. "Domnievam sa, že ČNB by mala držať výrazne viac zlata než teraz. Okrem iného preto, lebo zlaté rezervy centrálnej banky sú oporou kredibility jej meny," myslí si hlavný ekonóm finančnej skupiny Roklen Lukáš Kovanda.
(1 EUR = 27,211 CZK; 1 EUR = 1,1299 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy