Zmiešaný deň na indexoch

Makrodáta na starom kontinente boli v piatok chudobné. Dozvedeli sme sa iba platobnú bilanciu Eurozóny, ktorá je na úrovni 22.3 miliardy EUR, približne o 5 miliárd vyššia ako naposledy.

Makrodáta na starom kontinente boli v piatok chudobné. Dozvedeli sme sa iba platobnú bilanciu Eurozóny, ktorá je na úrovni 22.3 miliardy EUR, približne o 5 miliárd vyššia ako naposledy. Dohoda s Gréckom je aj naďalej veľmi vzdialená, no grécky premiér Tsipras sa naďalej o dohodu snaží a drží grécke nádeje živými. Nebezpečné môže byť jeho zbližovanie sa s ruským prezidentom Putinom, s ktorým sa dnes stretol po druhý krát v priebehu troch mesiacov. Politické zbližovanie s Ruskom môže byť jedným z dôvodov, prečo sa Eurozóna ešte snaží o dohodu s Grékmi a nezvolila ešte úplne tvrdý prístup. Tieto turbulencie okolo Grécka si znova najviac odniesol DAX, keď európske indexy končili nasledovne: európsky index Euro Stoxx rástol o 0.16 % na úroveň 3455 bodov, francúzsky CAC 40 rástol o štvrť percenta  na úroveň 4815, footsie si polepšil len o 0.04 % na 6710, no a nemecký DAX klesol o 0.54 % na 11040 bodov. DAX tento týždeň výrazne ťahala nadol Deutsche Bank, ktorá klesla až o skoro 6 percent, po ohlásenej zmene CEO.

Na komoditnom trhu pokračovala ropa v svojom trende točenia sa okolo hranice 60 dolárov za barel. Ľahká americká ropa WTI klesla o -1.46 % na úroveň 59.57 dolárov za barel a severomorská ropa Brent klesla ešte výraznejšie, na 62.95 dolárov za barel, čo znamená pokles o 2.05 %. Výrazne si naopak polepšil zemný plyn, ktorého cena za piatok vzrástla až o 1.33 % a končila na úrovni 2.813 dolárov. Forexový trh sa po stretnutí FEDu jemne upokojil a v piatok nepriniesol žiadne zaujímavé pohyby.

FOMC – už spomínané stretnutie FEDu malo aj ďalší efekt. Oddialenie takzvaného rate hikeu, teda zvýšenia úrokových sadzieb spôsobilo pokles výnosov amerických dlhopisov. Keď klesne výnos dlhopisov, akcie väčšinou idú opačným smerom – keďže sa zvýši ich atraktivita oproti iným spôsobom investovania. Napriek tomu, dnes končili hlavné americké indexy v strate, konkrétne takto: S&P500 -0.44 %, Nasdaq -0.18 %, Dow Jones -0.36 %.

Peter Svoreň junior analytik, Capital Markets, o.c.p., a.s.         

Súvisiace články

Aktuálne správy