Nemecko predalo frekvencie pre mobilné telekomunikácie za 5,1 miliardy eur

Nemecko zažilo jednu z najvýnosnejších aukcií frekvencií pre mobilné komunikácie za posledné roky. Deutsche Telekom, Vodafone a Telefónica po trojtýždňovom súboji zaplatia za frekvencie pre rýchly mobilný internet celkovo 5,1 miliardy eur. Informovala o tom agentúra DPA.
Telekom zaplatí 1,8 miliardy eur, Telefónica 1,2 miliardy eur a Vodafone 2,1 miliardy eur. Aukcia otvorila dvere pre rýchly mobilný internet v Nemecku. Spotrebitelia budú môcť profitovať z rýchlejších sietí, vyššej kvality a lepších služieb.
V aukcii sa prvýkrát v Európe dostali na predaj frekvencie v oblasti 700 megahertzov (digitálna Dividenda II). Toto pásmo sa v súčasnosti využíva len pre rozhlasové vysielanie, no do roka 2019 sa má vďaka prechodu na štandard DVB-T2 postupne uvoľniť pre mobilné komunikácie. Tieto frekvencie sú mimoriadne žiadané, nakoľko sú vhodné najmä pre vidiecke regióny.
Veľkú časť sumy z aukcie získa štát a 1,33 miliardy eur si rozdelia spolkové krajiny. Peniaze sa majú investovať najmä do rozvoja širokopásmového internetu a optických sietí.

Súvisiace články

Aktuálne správy