Credit Suisse: Štyri dôvody, prečo cena ropy môže spadnúť k 40 USD za barel

, credit suisse Foto: SITA;thinkstock

V súčasnom svete nízkej volatility, podpory ekonomiky od centrálnych bánk a jednoduchého získavania trhového podielu je býčí sentiment ťažké zabiť. Pozrite si 4 dôvody pre pokles cien ropy v krátkodobom horizonte.

Traderi nie sú pripravení na ponukou ťahanú korekciu na trhu s ropou. Množstvo dlhých pozícií v rope vzrástlo podľa Andrewa Garthwaita, stratéga z Credit Suisse, na historické maximum. Počas posledných štyroch príležitostí, kedy špekulatívne horúčka po čiernom zlate dosahovala podobných úrovní, klesli ceny o 12-60 % pri priemernej strate 30 % v priebehu jedného a pol mesiaca.

V 80. rokoch, keď Saudská Arábia naposledy zvolila stratégiu obrany trhového podielu, trvala "vojna" päť rokov, než sa ceny vrátili na pôvodnú úroveň. Znamená to, že by sme sa nemali báť, že ropa do roku 2019 bude za 80 USD za barel alebo viac. Rijád navyše irituje skutočnosť, že si surovina aktuálne vedie ďaleko lepšie ako koncom 80. rokov, kedy boli naposledy aktívne stláčané ceny.

Sentiment
Konsenzus podľa Bloombergu počíta do konca roka 2016 s cenou za barel ropy 75 USD, na tejto úrovni by sa mala cena stabilizovať po zhruba tri roky. Manažéri energetických spoločností sú vo vyjadreniach pre médiá optimistickí, čo je varovné znamenie, rovnako ako pozitívne názory analytikov.

Medvedie trhy
Medvedie trendy na trhu s ropou bývajú dlhodobé, trvali 11-28 rokov.

Dopyt
Nižšie dotácie na palivá a regulácie ohrozujú rast dopytu zo strany bohatých ekonomík. Komoditný tím Credit Suisse zdôrazňuje, že rast dopytu po rope v krajinách OECD v súčasnosti dosiahol medziročný rast na úrovni 1,2 %. Je to najviac za tri roky. Ale viac ako polovica rastu dopytu za posledných desať rokov prichádzala z krajín vyvážajúcich ropu a množstvo z nich znížilo z ekonomických a ekologických dôvodov dotácie.

Dolár
Cena ropy a kurz dolára sú v úzkom vzťahu. V prípade dolára možno očakávať ďalšie posilnenie, pokiaľ rokovania o gréckych dlhoch nikam nepovedú a keď Fed začne zvyšovať sadzby. Silnejší dolár znamená drahšiu ropu pre krajiny, kde sa platí inou menou, a v dôsledku poklesu dopytu po komodite v týchto krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy