Belgicko zmrazilo ruské účty, Moskva nechce platiť za arbitráž

, ČTK Foto: SITA

Ide vraj o otvorene nepriateľský akt a výrazné porušenie medzinárodného práva. Ruská diplomacia pohrozila odvetou vrátane zhabania majetku belgickej ambasády v Moskve.

Exekúciu údajne povolil belgický súd. Umožnil tak orgánom vymáhateľom zabaviť ruský majetok kvôli neochote Moskvy vyplatiť 50 miliárd dolárov za faktické vyvlastnenie ropnej spoločnosti Jukos ruským štátom.

Rusko vo štvrtok rozhorčene protestovalo proti blokovaniu ruského štátneho majetku v Belgicku a zmrazenie účtov ruských diplomatických zastúpení v belgických bankách. K blokovanie ruského majetku údajne dochádza aj vo Francúzsku.

Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev
Rusko má peniaze vyplatiť z rozhodnutia medzinárodnej arbitráže z vlaňajšieho júla, Moskva ale výsledok arbitráže neuznáva. Bývalí akcionári Jukosu sa združili v spoločnosti GML, ktorá na ruský štát podala súdnu žalobu. Belgický arbitrážny súd žalobe vyhovel a potvrdil právo akcionárov zabaviť ruský štátny majetok v Belgicku v hodnote 1,9 miliardy dolárov.

Bývalí akcionári žiadali dvojnásobnú kompenzáciu, podľa nich došlo k nezákonnému vyvlastneniu. Moskva sa proti rozhodnutiu odvolá. Firma kedysi produkovala toľko ropy ako celá Líbya.

Rusko zlikvidovalo kedysi mocný Jukos po odsúdení jeho väčšinového vlastníka Michaila Chodorkovského v roku 2005. Chodorkovskij, politický sok Kremľa, bol odsúdený na roky väzenia za údajnú defraudácia a krádeže obrovských objemov ropy a jeho firma prakticky prestala existovať. Niektorí akcionári, nie však Chodorkovskij, vyvlastnenie zažalovali. O odškodnenie pre bývalých akcionárov Jukosu rozhodol vo štvrtok aj Európsky súd pre ľudské práva.

Michail Borisovič Chodorkovskij
Podľa ruského ministerstva zahraničia boli vo štvrtok zmrazené bankové účty ruského veľvyslanectva v Belgicku a tiež kontá zastúpenia Ruska pri Európskej únii a NATO. Moskva si predvolala belgického veľvyslanca, aby proti kroku belgických úradov protestovala, uviedla agentúra TASS.

Šéfka ruskej štátnej informačnej agentúry Rossija Segodňa Margarita Simoňjanová vo štvrtok novinárom povedala, že francúzske úrady zablokovali firemné účty jej agentúry. Ruská agentúra RBK napísala, že vo Francúzsku bola úradne zabavená budova ruskej štátnej spoločnosti Goszagransobstvenosť, ktorá spravuje ruský majetok v cudzine.

Dôvodom je vraj rozhodnutie Ruska vzoprieť sa výroku arbitrážneho súdu v kauze Jukos. Zmrazené boli podľa ruskej televízie Rossija 24 aj účty odbočky ruskej banky VTB vo Francúzsku.

Podľa niektorých informácií by sa exekúcia mali dotknúť aj ruskej štátnej železničnej spoločnosti RŽD. Jej šéf Alexander Jakunin v tejto súvislosti podľa agentúry Interfax označil belgických sudcov za idiotov a odporučil im psychiatrické vyšetrenie.

Podľa šéfa vymáhateľskej spoločnosti GML Tima Osborna Rusko nejaví žiadne známky ochoty dlh splatiť. "Jasne naznačili, že nič nezaplatia, takže nám nezostáva, než peniaze vymáhať. Vieme, že to bude trvať roky. Máme ale na to dosť vytrvalosti aj peňazí," poznamenal Osborne.

Súvisiace články

Aktuálne správy