V. Hudák: O príchode novej automobilky sa rozhodne do polovice septembra

Slovensko má veľkú šancu prilákať ďalšiu automobilku, ktorá by poskytla tisícky pracovných miest. Pre takéhoto obrovského investora ale nemá krajina vybudovaný dostatočne veľký priemyselný park. To je podľa ministra hospodárstva Vazila Hudáka (nominant Smeru-SD) dôvodom, prečo chce vláda prijať novelu zákona o významných investíciách, a prečo ju chce schváliť v zrýchlenom režime.
„Potrebujeme mať tento park vybudovaný veľmi rýchlo, pretože tento investor urobí rozhodnutie do polovice septembra,“ vyhlásil Hudák v Národnej rade (NR) SR. Preto dnes v pléne žiadal o podporu skráteného konania k tomuto zákonu. „Ísť normálnym legislatívnym procesom by znamenalo niekoľko mesiacov, a ten luxus tu nemáme,“ argumentoval Hudák.
Okolité štáty ako Poľsko, Česká republika či Maďarsko, podľa šéfa rezortu hospodárstva veľké priemyselné parky nad 100 hektárov majú. Ak chce teda Slovensko súperiť s okolitými krajinami o veľké investície, veľké priemyselné parky potrebuje. „Už počas môjho pôsobenia na ministerstve financií sme prišli o dve veľké investície práve kvôli tomu, že sme nedokázali poskytnúť takéto veľké parky,“ doplnil Hudák. Išlo podľa jeho slov o investície firiem Apollo a Nexen.
Novela tohto zákona má ale podľa ministra význam všeobecne, nielen pre tohto konkrétneho investora. „Mrzí ma, že ako nový minister prichádzam pred vás s novelou, ktorá musí ísť cez skrátené legislatívne konanie,“ adresoval poslancom parlamentu. Je to ale podľa neho niečo výnimočné, čo by nechcel robiť často.
Novela zákona o významných investíciách má umožniť, aby bolo v prípade významnej investície možné urýchliť procesy, čo sa týka stavebného povolenia či územných plánov. To má zabezpečiť efektívne využitie rozľahlých nevyužitých území na budovanie priemyselných parkov pre potreby investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy