Ako ozdraviť váš vzťah k peniazom? Potrebujete finančného terapeuta!

, time/money Foto: thinkstock

Predstavte si, že presne viete, čo by ste mali robiť s vašimi peniazmi, ale nedokážete sa k tomu prinútiť. Možno ešte stále sponzorujete hotovosťou svoje dospelé dieťa, hoci by sa už dávno malo dokázať o seba postarať. Alebo máte v manželskom zväzku rozdielne názory na peniaze, či ste stratili až priveľa riskantnými stávkami na trhu a máte z toho depresie. Na koho sa obrátiť?

V prípade problémov, ako sú tieto, by ste mohli skúsiť finančného poradcu. Iní hovoria o poruchách v správaní sa a uprednostnia rozhovor s psychológom. Ale len málokto vie, že by možno bolo lepšie poradiť sa s iným typom lekára: finančným terapeutom.

Finanční terapeuti využívajú psychológiu aj finančné odborné znalosti, snažia sa tak vyplniť medzeru medzi psychológmi, ktorých nik nevníma ako odborníkov na peniaze a finančnými poradcami, ktorí často neberú do úvahy ľudskú a zdravotnú stránku veci.

Pole pôsobnosti je zatiaľ maličké, svoje stručné výsledky ponúka päť rokov stará obchodná skupina Financial Therapy Association, ktorá má iba 200 členov, v porovnaní s finančnými poradcami, ktorých je niekoľkonásobne viac. V podstate sa finančným terapeutom môže stať ktokoľvek, v Spojených štátoch nepotrebujete žiadnu licenciu ani odborné školenie. Takže nájsť dobrého terapeuta by mohlo byť ťažšie než by ste očakávali. Ako ale zistiť, že ide o skutočného odborníka? Cieľom finančného terapeuta je, hovorí Brad Klontz, psychológ a finančný poradca, "zistiť, ktoré aspekty vašej výchovy, presvedčenia a vzťahu k peniazom sú príčinou vašej úzkosti, či iných zdravotných problémov." Následne vám skúsia pomôcť napraviť tento vzťah tak, aby ste sa dokázali priblížiť k vašim finančným cieľom. Máte svoj rozpočet, ale nedokážete sa doň zmestiť? Váš finančný poradca vám navrhol, ako si sporiť na dôchodok, ale vy ste sa k tomu kroku dodnes neodhodlali?. Nedokážete sa so svojou polovičkou dohodnúť na podpore starnúcich rodičov, alebo ako investovať svoje úspory, aby sa do odchodu na dôchodok zaujímavo zhodnotili, ale aby ste sa nemuseli stresovať kvôli vysokému riziku? Je to finančný terapeut, ktorý vám pomôže dostať sa z mŕtveho bodu.

To, čo finančný terapeut dokáže a čo nie, závisí, ako inak, na jeho odborných znalostiach. Investičný poradca, ktorý sa rozhodol pre štúdium finančnej terapie nedokáže liečiť psychické poruchy, alebo dať do poriadku rozpadajúce sa manželstvo. Psychológ špecializujúci sa na problematiku peňazí nemôže vybrať investície pre dôchodkové sporenie. Preto sa ani finančný terapeut nezúčastňuje rozhodovacieho procesu pri nákupe alebo predaji majetku. Je to mimo jeho pole pôsobnosti.

Niektorí finanční terapeuti sa pri sedeniach snažia ponoriť do minulosti, pripomínajúc psychoanalýzu. Iní idú cestou domácich úloh, aby vám dokázali zmeniť doterajšie návyky. Jedno z cvičení, ktoré navrhuje Klontz, je spísanie rôznych súvislostí, ktoré sa spájajú so slovíčkami ako "výdavky", "investície", "moc" a "práca". Zábavnou formou tieto odpovede dokáže preformulovať a pomôcť zmeniť to, čo sám nazýva "skriptom peňazí", teda základné presvedčenie, ktoré máte ohľadom správy vlastných peňazí.

Ak si chcete nájsť terapeuta, možno ho nájdete v radoch finančných poradcov, stačí ak sa budete informovať, či ich profesionálne služby zhŕňajú aj zmenu správania sa klienta k vlastným peniazom. Ak áno, pýtajte sa ďalej na konkrétne postupy, ako vlastne terapia prebieha. Tí zdatnejší majú nejaký druh terapeutickej praxe za sebou, nech už je to poradenstvo ohľadom manželstva, či rodiny, alebo sa serióznejšie venujú oblasti psychológii a sociálnej práci. Možno natrafíte na poradcu, ktorý takéto profesionálne poradenstvo neponúka, ale dokáže vám odporučiť niekoho zo svojho okolia, kto tieto odborné znalosti má. Rovnako si treba vyjasniť hranice pre prácu terapeuta. Aj keď je Klontz psychológ a finančný poradca, neodporúča, aby sa terapiou a spravovaním portfólia zaoberala jedna a tá istá osoba.

Ceny za takéto služby sa samozrejme veľmi líšia, ale psychológovia a sociálni pracovníci si podľa amerických údajov berú okolo 100 až 150 dolárov za hodinu, čo je na rovnakej úrovni ako "bežná" terapia. Finanční poradcovia tam majú tendenciu účtovať si viac. Samozrejme finančná terapia nie je krytá poistením, ale stretnutie s licencovaným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti už áno, pokiaľ problémy prerastú do obludných rozmerov natoľko, že sa to prejaví na duševnom zdraví jedinca. Úzkosť alebo depresia už môže byť skutočný problém, ktorý treba riešiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy