Nenechajte sa nachytať: Desať veľkých klamstiev finančného biznisu

, rpseawright.com Foto: thinkstock

Svet je plný klamstiev, ten finančný nevynímajúc. Často klameme aj samých seba. Niektoré lži sú neúmyselné alebo z nevedomosti, iné cielené a využívané hlavne pri predajných praktikách. Aké sú tie najčastejšie vo finančnom priemysle?

Ponúkame vám desať najväčších klamstiev v odvetví finančných služieb. Prvé tri sú šírené predovšetkým z akademickej roviny. Štvrté už je problémom odborníkov- poradcov, či manažérov. Ďalšie tri sú prevažne profesionálne lži. Aj osmička zaznieva najčastejšie z úst profesionálov, zatiaľ čo posledné dve sú univerzálne. Samozrejme, že v skutočnosti ich je omnoho viac, dokážete si aj vy na nejaké spomenúť?

1. Trhy sú efektívne
Tento výrok možno vyvrátiť rovnako ľahko, ako možno ťažko prekonať trh. Stačí sa pozrieť na ľubovoľný graf. Dokážete nájsť racionálne zdôvodnenie pre veľké rozdiely v hodnotách pred a po veľkých trhových prepadoch? Aj profesionál len ťažko využije napríklad zjavnú neefektívnosť trhu, najmä preto, že ju možno odhaliť až spätne.

2. Riziko a volatilita sú jedno a to isté
Využitie volatility ako ukazovateľa rizika uľahčuje teoretikom to, aby im vychádzali finančné rovnice. Bohužiaľ len málokto zohľadňuje pozitívne volatilitu. V reálnom svete pritom patrí nákup vysoko volatilného trhu, ktorý je extrémne lacný, medzi najbezpečnejšie stávky. Jediné riziko, ktorým má zmysel dlhodobo sa zaoberať, je permanentná strata kapitálu. A pred tým vás meranie volatility rozhodne neochráni.

3. V jednoduchosti nie je krása
Profesionáli sú zvyknutí ponúkať komplexné produkty, aby zdôvodnili  vysoké poplatky za svoju prácu. Pritom behaviorálna analýza hovorí jasne. Príliš veľa možností, o ktorých je potrebné sa rozhodnúť, a priveľká zložitosť vedú k zlým rozhodnutiam.

4. Poplatky nehrajú rolu
Väčšina spotrebiteľov nesiahne po produkte s nižším poplatkom, pretože neporovnáva celkovú cenu s hodnotou. Náklady sú pritom najlepším indikátorom budúceho investičného úspechu, či prehry. Poplatky rozhodujú, a viac, než si myslíte.

5. Časovanie trhu funguje
Je prekvapujúce, že celý koncept časovania trhu nebol dávno úplne zdiskreditovaný. Do hry vstupuje príliš veľa premenných, aby bolo možné stanovovať zmysluplné predikcie krátkodobého výkonu trhu alebo konkrétne investície. Investičný manažment o tomto probléme vie, ale považuje to za zložitosť marketingu. Brokeri denne predkladajú klientom množstvo rôznych schém časovania trhu. Len veci nenazývajú pravým menom, takže im investori ľahšie sadnú na lep.

6. Výber jednotlivých akcií funguje
Je to podobné ako s časovaním trhu, existuje veľa dôkazov, že stock-picking nefunguje, ale aj tak sa fondy špecializované na aktívny manažment (výber jednotlivých akcií) stále predávajú vo veľkom. Držať čokoľvek iné než "portfólio svetového trhu" , čo je pre väčšinu ľudí neatraktívna alokácia aktív, znamená aktívny manažment. Napriek neustálemu presviedčaniu brokerov o opaku verte tomu, že stock-picking nie je zárobkový koncept, minimálne pre človeka, ktorý nechce investovaniu venovať všetok čas.

7. Bohatí ľudia sú iní
V slávnom dialógu, ktorý ale pravdepodobne v reáli neprebehol, Francis Scott Fitzgerald údajne vyhlásil, že bohatí ľudia sú iní, na čo Ernest Hemingway odpovedal: "Áno, majú peniaze." Idea, že sa bohatí ľudia od chudobných líšia aj v ďalších oblastiach ako v tom, že majú inú sumu peňazí na účte, je zákerná lož. Väčšina z nás chce byť bohatá. Milujeme drahé autá a investície do hedžových fondov, pretože si myslíme, že z nás urobia elitu. Chyba.

8. Ja som výnimočný
Radi prepadáme ilúzii, že máme nadpriemerne inteligentné deti a sme predurčení k úspechu. Máme pocit, že sa na nás bežné pravidlá investovania a správania trhov nevzťahujú. "Bežný investor nekontroluje emócie, ja áno. Málokto porazí trh, mne sa to ale podarí. Takmer nikomu sa nedarí investovať s dobrým portfólio manažéra, ale moja voľba bude správna." Sme skrátka múdrejší ako priemer. Veria tomu akademici aj finanční profesionáli. Len málokto z nás je ale naozaj "vyvolený".

9. Poradím si sám
Americký virológ David Baltimore, ktorý získal Nobelovu cenu za medicínu v roku 1995 za svoju štúdiu genetického mechanizmu vírusov, raz vyhlásil, že počas rokov svojho pôsobenia dostal veľa rukopisov sľubujúcich vyriešiť akýkoľvek vedecký problém. Prominentní vedci majú zásuvky plné podobných návrhov, pričom väčšinou sú ich autormi samoukovia fungujúci mimo vedeckú komunitu. Bohužiaľ sa nikto ani vzdialene nepribližuje tomu, čo vyhlasuje. Prečo? "Dobrá veda (rovnako ako dobré investovanie alebo dobré uvažovanie) je postavené na spolupráci, na úsilí komunity. Len šialenci pracujú na vlastnú päsť," vysvetlil kedysi Baltimore. Dobrá spolupráca klientov s profesionálmi zlepšuje investičné výsledky. Profesionál môže pomôcť s cieľmi a plánmi, investičnou stratégiou, alokáciou aktív, riadením rizika,  odvrátením emócií, ochranou pred spreneverou (najmä u seniorov) a daňovým aj finančným plánovaním.

10. Sme racionálne bytosti maximalizujúci svoj úžitok
Veľká lož propagovaná akademikmi. Každý s aspoň troškou súdnosti vie, že sme čokoľvek, len nie racionálni. Tiahnu nás emócie ako strach, chamtivosť a prehnané sebavedomie a rad kognitívnych skreslení, ktorá nám veľmi sťažujú racionálne rozhodovanie. Ktokoľvek, kto prežil technologickú bublinu, sa musí smiať všetkým tým hlúpym konceptom, na ktoré sa nechali investori zlákať. Pripomeňme si v tejto súvislosti slávny výrok Charlesa "Chucka" Princea, bývalého šéfa Citigroup. "Kým hrá hudba, mali by sme tancovať." S obrovským košom nekvalitných hypoték dotancoval na jeseň 2007.

Súvisiace články

Aktuálne správy