Predaj áut v EÚ v máji medziročne stúpol o 1,4 %

Rast odbytu áut na európskom trhu sa však minulý mesiac spomalil, keďže v období januára až apríla bolo tempo rastu predaja na úrovni 8,1 %

Predaj áut v Európskej únii v máji medziročne posilnil o 1,4 % na 1,15 mil. vozidiel. Informovalo o tom v utorok Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA). Tempo rastu predaja sa však výrazne spomalilo, keďže v období januára až apríla bol rast na úrovni 8,1 %. Smerom nahor predaj áut v EÚ v máji posunuli také značky ako Renault, Nissan a Fiat.

Fiat Chrysler dosiahol v máji rast predaja o 9 %, čo bolo v podstate vďaka predaju značky Fiat. Odbyt áut spoločnosti Renault minulý mesiac medziročne posilnil o 5,4 %. Sesterská firma Renaultu Nissan evidovala rast predaja o takmer 14 %. Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroen však v máji na európskom trhu pocítila pokles odbytu o 5,2 %. Nedarilo sa ani najväčšiemu európskemu výrobcovi áut, spoločnosti Volkswagen, ktorej predaj celkovo oslabil o 2 % a odbyt jej luxusnej značky Audi sa zmenšil o 5,9 %. Iní výrobcovia luxusných áut dosiahli lepšie výsledky. Predaj vozidiel BMW stúpol o 2,2 % a odbyt áut Mercedes-Benz sa zvýšil o 5,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy