Dávajte si pozor na jazyk: Čo o vás prezradia vaše vlastné slová

, quartz;businessinsider Foto: SITA;thinkstock

To, aké slová ľudia najčastejšie používajú, prezrádza mnohé o ich osobnosti, emóciách a myslení. Tím vedcov sa pokúsil zistiť, či to, čo ľudia hovoria, niečo nevypovedá aj o ich zodpovednosti vo vzťahu k financiám.

Profesori Oded Netzer a Alain Lemaire z Columbia University a Michal Herzenstein z University of Delaware zanalyzovali viac ako 18 tisíc žiadostí, ktoré sa v rokoch 2007 a 2008 objavili na americkom portáli pre peer to peer úverovania Prosper, aby zistili, aké slová a slovné spojenia sa najčastejšie objavujú v žiadostiach o úvery, ktoré sa nakoniec dlžníkom nepodarí splatiť.

Zistili napríklad, že slovo "boh" používajú žiadatelia o úver, ktorí dlhy nakoniec nesplatia, 2,2 krát častejšie ako ľudia, ktorí pôžičku splatia v plnej výške. Ďalším z radu zistení je to, že riziko nesplatenia úveru je tým vyššia, čím familiárnejšie je žiadosť o peer to peer úver formulovaná. Zbystriť by tak potenciálni veritelia mali najmä pri žiadostiach o úvery, v ktorých sa objavujú slová a slovné spojenia ako "ahoj", "ďakujem" alebo "boh vám žehnaj". Varovným signálom by malo byť tiež priveľa používania budúceho času.

Autori štúdie zdôrazňujú, že ich doterajšie zistenia majú pri súčasnom využití tradičných nástrojov analýzy úverových rizík potenciál výrazne zvýšiť presnosť identifikácie rizikových dlžníkov. Podľa ich odhadov by táto analýza dokázala veriteľa peer to peer poskytovania úverov siete Prosper ochrániť len v rokoch 2007 a 2008 pred stratami vo výške 1,4 milióna USD. Do budúcnosti sa navyše čaká rast objemu peer to peer úverov, čo potenciál zistenia štúdie ešte zvyšuje.

 Najfrekventovanejšie slová a slovné spojenia rizikových a spoľahlivých dlžníkov
 rizikoví dlžníci  spoľahliví dlžníci
 Boh Hodnota
 Chyba Nižší úrok
 Nemocnica Po zdanení
 Obtiažny Minimum
 Zlý Absolvent
 Strata Svadba
 Dajte mi šancu Študentská pôžička
 Prosím o pomoc Vysoká škola
 Sľubujem  

Nielen dlžníci, aj bohatí majú svoj slovník. Dokonca aj spôsob uvažovania. Robert Kiyosaki a Sharon Lechterová to popisujú vo svojej knihe Rich Dad Poor Dad (Bohatý otec, chudobný otec). Podľa ich názoru sa finančný úspech a bohatstvo neodvíjajú od množstva zarobených peňazí, ale spôsobu rozmýšľania a následného konania. Pozrime sa na zopár príkladov, ako sa ich vyjadrovanie líši od slov chudobnejšieho zvyšku sveta.

Namiesto „Nemôžem si to dovoliť“, používajú „Ako by som si to mohol dovoliť“?
Jedno je tvrdenie, druhé otázka, ktorá vás núti zamyslieť sa. Kým pri slovách "Nemôžem si to dovoliť" mozog automaticky prestane pracovať, pri otázke "Ako by som si to mohol dovoliť?" sa uvedie do chodu.

Namiesto „Pracujem pre peniaze“ používajú „Peniaze pracujú pre mňa“
Medzi tým, ako si bohatí a priemerní ľudia vyberajú svoju odmenu, je priepastný rozdiel. Tí priemerní majú stály plat, hodinovú mzdu, tí bohatí majú vlastný biznis a zarábajú na províziách alebo majú podiel zo zisku. Ak pracujete pre peniaze, dávate moc zamestnávateľovi. Ak peniaze pracujú pre vás, ponechávate si moc a kontrolu.

Namiesto „S peniazmi zaobchádzajme opatrne, nepodstupujme riziká“ používajú „Naučme sa riadiť riziká“
Bohatí ľudia vstupujú do hry, pretože chcú zvíťaziť. To si ale vyžaduje podstúpiť isté riziká a zmieriť sa s určitou úrovňou neistoty. Slepé riskovanie vás nikam neposunie, ale inteligentné riskovanie áno. Rovnako ako je dôležité riziká podstupovať, je potrebné ich aj vedieť šikovne riadiť. To je dôvod, prečo bohatí zdôrazňujú risk manažment. Kľúčovú úlohu v ňom hrajú vzdelanie a skúsenosť.

Namiesto „Môj dom je aktívum“ radšej „Môj dom je záväzok“
Ak by ste dnes prestali pracovať, aktívum vám bude peniaze do peňaženky prinášať, zatiaľ čo záväzok ich z nej bude vysávať. Vlastniť dom nie je lacná záležitosť a že jeho hodnota vzrastie, nie je celkom isté. Neznamená to, že by ste si dom kupovať nemali, ale dôležité je, aby ste chápali rozdiel medzi aktívom a záväzkom. Keď chcete kúpiť väčší dom, najprv potrebujete aktíva, ktoré budú generovať peňažné toky, aby ste dom "utiahli".

Namiesto „Usilovne študuj, aby si našiel dobrú firmu, pre ktorú by si mohol pracovať“ hovoria  „Usilovne študuj, aby si našiel firmu, ktorú by si mohol kúpiť“
Najbohatší sa neboja veľkých myšlienok. Dávajú si vysoké ciele a počítajú s tým, že zarobia dosť peňazí. Masy sa uspokoja s málom, aj keby mali na viac.

Nehovoria si „Nikdy nebudem bohatý“ ale „Som bohatý“
Aj keď sú boháči niekedy celkom zdecimovaní po veľkom finančnom neúspechu, neprestanú sa považovať za bohatých. Krach je dočasný, chudoba je trvalá.

Namiesto „Nezaujímam sa o peniaze“ tvrdia, že „V peniazoch je sila“
Väčšine z nás bolo vštepované, nakoľko je potrebné zabezpečiť si dobré vzdelanie, nájsť si prácu a byť vďační za to, čo máme. Bohatí ľudia ale uvažujú o peniazoch ďaleko logickejšie a vidia ich také, aké sú. Ako silný nástroj, ktorý reprezentuje možnosti a príležitosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy