Ako sa stať milionárom: Cesta k mimoriadnemu bohatstvu nevedie cez zamestnanie

, LinkedIn Foto. thinkstock

Ako sa stať skutočne bohatý? Duchovne bohatí môžete byť mnohými spôsobmi, teraz je ale reč o reálnom, materiálnom blahobyte. Návod je pomerne jednoduchý. Bude to vyžadovať všetok váš čas aj peniaze.

Dostávate ponuku, ktorá vaše imanie ročne navýši o tri percentá, možno aj viac. Na druhej strane sa môže stať, že ktorýkoľvek deň prídete o všetko a nemusí to byť vašou vinou. Je to pre vás lákavé? Zrejme nie. Milióny ľudí po celom svete však takúto ponuku už prijali. Tým, že každý deň chodia do práce a pracujú pre niekoho iného.

Táto analógia samozrejme nie je dokonalá, zamestnanec dostáva pravidelný plat. Občas môže dostať aj pridané, ale rast je vždy obmedzený. Pád v podobe strate zamestnania je naopak neobmedzený, o príjem možno prísť zo dňa na deň.

Ak chcete byť naozaj bohatí, práca pre niekoho druhého podľa všetkého nie je najlepšou cestou. Americká IRS zverejnila štatistiku 400 subjektov s najvyšším očisteným hrubým ročným príjmom v rozpätí rokov 1992-2009. Aby ste sa do podobného rebríčka dostali, možno by ste mali šancu s ročným príjmom okolo 77,4 milióna dolárov. Priemerný príjem osôb v tomto rebríčku však dosahoval 202,4 milióna dolárov.

Ako títo ľudia prišli k svojim peniazom? Napríklad v roku 2009 tvorila mzda 8,6 % ich ročných hrubých príjmov, úroky tvorili 6,6 %, dividendy 13 %, firemné partnerstvá 19,9 % a kapitálové príjmy 45,8 %. Z týchto čísiel vyplývajú jasné závery:

– Z práce za mzdu rozprávkovo nezbohatnete.

– Nestane sa to ani prostredníctvom bezpečných investícií z príjmu z úrokov.

– Dokonca ani vďaka vlastníctvu cenných papierov obrích korporácií.

– Až vlastný biznis vám dá solídny základ a možno jedného dňa…

… vygeneruje taký príjem, že budete skutočne bohatí.

Byť skutočne bohatý ale nie je len o peniazoch. Ide o výsledok investície do seba aj druhých, ochoty podstúpiť riziko, schopnosti urobiť stovky malých správnych rozhodnutí a jedno či dve naozaj veľké a správne rozhodnutia. Ak prevezmete zodpovednosť a stanete sa podnikateľmi, môžete uspieť.

Každý podnikateľ sa okamžite rozžiari, ak začne hovoriť o možnosti manažovať si svoju prácu sám, robiť svoje vlastné rozhodnutia, prípadne aj vlastné chyby. Podnikatelia nie sú limitovaní ani finančne, ani osobnostne. Cíti sa skutočne bohatí, a to aj duchovne. Bez ohľadu na finančné výsledky svojho biznisu sa väčšinou cítia bohatí vďaka slobode, ktorú im ich činnosť poskytuje.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy