Štyri základné piliere, ak to myslíte so sporením na dôchodok vážne

, A Wealth of Common Sense Foto: thinkstock

Všetci starneme, a keď sa pozrieme na možnosti čerpania dôchodku je jasné, že by sme sa mali čo najskôr začať venovať prípravám na jeseň svojho života.

Na odchod do dôchodku by sme sa mali pripravovať dlhodobo a systematicky. Nestačí si len pár rokov vopred povedať, že by bolo dobré si odložiť nejakú tú sumičku. Nasledujúce faktory by sa mali stať štyrmi základnými piliermi prípravy na dôchodok každého človeka, ktorý svoj život v budúcnosti nechce obmedziť na starosti o to, z čoho zaplatí nájom, jedlo a zdravotnú starostlivosť.

Výška príjmov
Čím vyšší je váš plat, tým menej vám štát v pomere k nemu bude vyplácať vo forme dôchodku. Pokiaľ si teda nechcete v budúcnosti zvyknúť na nižší životný štandard, musíte sa na dôchodok zabezpečiť predovšetkým sami a nespoliehať sa na to, že vám bude stačiť almužna od štátu.

Načasovanie začiatku sporenia
Na dôchodok by ste sa mali pripravovať čo možno najdlhšie. Všeobecne sa odporúča, aby si človek začal na starobu sporiť od momentu, keď získa prvú stálu prácu. Nemusíte si nutne odkladať hneď niekoľko stovák mesačne, je ale dôležité vytvoriť si aspoň návyk.

Vek odchodu do dôchodku
Čím skôr chcete na zaslúžený odpočinok odísť, tým viac by ste sa mali sporeniu venovať. Štát sa o vás v takom prípade totiž viac starať nebude, a je teda opäť len a len na vás, aby ste si zaistili dostatok peňazí na všetky očakávané aj neočakávané výdavky.

Sporiace a investičné stratégie
Rizikovejšie investičné stratégie zvyšujú potenciál ziskov. Aj preto sa odporúča začať si na dôchodok sporiť s dostatočným predstihom. Na druhej strane je potrebné mať na pamäti, že s vyšším vekom by ste mali byť vo vzťahu k peniazom konzervatívnejší a obozretnejší. Okrem iného sa odporúča postupne obmedzovať zastúpenie akcií v portfóliu a namiesto nich investovať do bezpečnejších dlhopisov.


Ak by ste si napríklad naplánovali odchod do dôchodku na 70 rokov a začali si sporiť hneď v dvadsiatich piatich, museli by ste si každý mesiac odkladať len asi 5 % svojho platu, aby ste v penzii mali k dispozícii 75 % súčasnej mzdy (predpokladom je, že ročný výnos vášho portfólia bude dosahovať 4,6 %). Ak by ste ale do dôchodku chceli odísť už v 62 rokoch a začali si sporiť ešte len v tridsaťpäťke, museli by ste si z výplaty každý mesiac odložiť takmer tretinu.

 Potrebná výška úspory z mesačného platu pre dôchodok vo výške 75 % mzdy
 vek odchodu do dôchodku Sporiť začínate vo veku
25 rokov 35 rokov 45 rokov
 62 rokov 17% 29% 56%
 65 rokov 12% 19% 35%
 67 rokov 9% 14% 25%
 70 rokov 5% 8% 14%

 

Súvisiace články

Aktuálne správy