Grécko zvažuje odloženie bailoutu do marca 2016

Zdá sa, že nálada v Bruseli sa pomaly začína meniť a Európska komisia, ktorá doteraz veľkodušne podporovala Grécko stráca postupne dôveru a šancu na dohodu so súčasnou vládou.

Zdá sa, že nálada v Bruseli sa pomaly začína meniť a Európska komisia, ktorá doteraz veľkodušne podporovala Grécko stráca postupne dôveru a šancu na dohodu so súčasnou vládou. Dôvodom je kvázi patová situácia, pretože akékoľvek návrhy, ktoré predloží vrátane tých, s ktorými by grécky premiér Tsipras aj teoreticky súhlasil narážajú na odpor v gréckom parlamente zástupcami vládnucej strany Syriza. Neoficiálne sa hovorí, že nemecká vláda je údajne ochotná ustúpiť zo svojej nekompromisnej pozície, za predpokladu, že Grécko implementuje aspoň jednu ekonomickú reformu. Problém by sa dočasne odložil a získali by tak ďalší čas. Z Británie prišli zmiešané údaje o priemyselnej a výrobnej produkcií.  Na jednej strane výrobná produkcia medzimesačne klesla pri očakávaní rastu o +0.1% na úroveň -0.4%, súčasne v medziročnom porovnaní vzrástla iba mierne o +0.2% pri očakávaní +0.4%. Na strane druhej, širšia priemyselná produkcia prekvapila očakávania analytikov, stanovená na hodnotu +0.1% a zaznamenala nárast na medzimesačných +0.4%, respektíve medziročne sa zdvojnásobila na +1.2% v porovnaní s predchádzajúcim rokom +0.6%. Po dlhšie trvajúcom výpredaji sa európskym akciovým indexom podarilo počas stredajšieho obchodovania vymaniť z klesajúceho trendu a uzavreli nasledovne: DAX +2.50 %, EUROSTOXX50 +2.02 %, CAC +1.75 %, FTSE100 +1.13 %.

Pri absencií významnejších makroekonomických dát z USA, boli investori zvedaví na zverejnenie týždenných zásob ropy WTI crude. Tie poklesli o -6.812 milióna barelov, čo je 4krát viac ako očakávali analytici. Tento pokles je najvyššie číslo od júla 2014 a potvrdzuje zvýšený dopyt pred tzv. automobilovou sezónou v USA. Akciový trh v USA bol ťahaný najmä triom sektorov, finančným s +1.58 %, technologickým so ziskom +1.51 % a sektorom energií +1.26 %. Hlavné indexy uzavreli v slušných ziskoch nad 1%. SPX500 +1.30 %, DOW JONES +1.33 %, NASDAQ +1.25 %  a index malých spoločností RUSSELL +1.22 %.

Na ázijských trhoch začali čínske indexy menší výpredaj po oznámení spoločnosti MSCI, že hodlá počkať so zakomponovaním čínskych akcií typu A do globálnych indexov. Chce najprv vyriešiť problémy s prístupom na čínsky trh. MSCI ponúkol zoznam niektorých otázok, ktoré potrebuje prediskutovať s regulátormi, vrátane alokácie investícií pre veľkých investorov, mobility kapitálu a detaily o vlastníckej štruktúre. Po uvedenom oznámení Šanghajský kompozitný index (SHCOMP) otvoril slabšie, počas úvodných piatich minút klesol až na -2%, nakoniec sa mu k záveru podarilo skresať stratu na miernych -0.15 %. Horšie sa darilo Hong Kongu – Hang Seng, ktorý stratil -1,12 %.

Na komoditnom trhu sa najviac darilo energiám a čiastočne drahým kovom. Ropa WTI sa dokázala zhodnotiť o +1.80 %, zemný plyn o +1.60 % a zlato +0.71 %. Nedarilo sa poľnohospodárskym komoditám, najmä americkej pšenici s poklesom o -3.75 %, nasledovaná kukuricou s -2.16 % a ryžou -1.16 %.

Forexový trh žil prevažne nezáživnou seansou, výnimkou bol japonský jen, ktorý po slovách guvernéra BoJ Kurodu začal posilovať a zhodnotil sa o +1.38%. Menový pár EURUSD uzavrel s miernym ziskom +0.31 %, GBPUSD +0.90 % a austrálsky dolár s +0.92 %.

Peter Svoreň, junior analytik Capital Markets o.c.p.,a.s.  

Súvisiace články

Aktuálne správy