Užitočná nositeľná elektronika: Zníži cenu poistky a dokáže aj zachrániť život

, RMZ Foto: SITA;thinkstock

Nositeľná elektronika je stále populárnejším doplnkom života bežného človeka. Ako pribúda počet týchto zariadení, začínajú sa objavovať aj nové možnosti, kde všade sa dajú dáta z nich využiť.

Globálna poradenská spoločnosť A.T. Kearney predpokladá, že osobné údaje môžu v poisťovníctve  spôsobiť doslova revolúciu. Lekári ich môžu využiť na sledovanie zdravotného stavu človeka a poisťovne pri odmeňovaní za bezrizikový životný štýl či dobrý zdravotný stav.

Implementácia tejto technológie do chodu poisťovní bude mať podľa odborníkov zásadný a komplexný dopad na interné procesy poisťovne. Kým sledovanie zdravotného stavu a napríklad reagovanie na prejavy hroziacej choroby či vážneho incidentu (napr. infarktu) zatiaľ znejú ako sci-fi,  úspora nákladov (aj cez odhaľovanie podvodov) a odmeňovanie klientov v podobe nižšej ceny za poistku sa už dnes reálne. 

"V USA a západnej Európe sa už týmto smerom poisťovne vydali, v strednej a východnej Európe môžeme tieto zmeny očakávať už čoskoro," predpovedá manažér pražskej pobočky poradenskej firmy A.T. Kearney Michal Urbánek, podľa ktorého budú do budúcnosti hrať smart technológie v poisťovníctve ešte väčšiu úlohu, nech už pôjde o zdravotné poistenie alebo napríklad o poistenie nehnuteľností.

Personalizácia poistiek už (veľmi) pomaly začala

Logika je podobná ako pri systéme aktívneho vyhľadávacieho zariadenia, ktoré lokalizuje polohu vozidla. Majitelia áut s týmto systémom majú logicky nižšiu cenu havarijnej poistky. Pokročilejší je model telematickej jednotky, ktorá priebežne vyhodnocuje vodičovo správanie a má tiež vplyv na cenu poistky.

Tempo, ktorým na slovenský trh prenikajú podobné novinky, nie je celkom "optimálne". Od demonopolizácie muselo prejsť niekoľko rokov, kým poisťovne začali detailne uplatňovať kritériá ako vek či bydlisko pre tvorbu ceny. A až tento rok sa objavila prvá poisťovňa,  ktorá poistku odvodzuje vo väčšej miere od charakteristiky vodiča a štatistických dát. „Snažili sme sa povinné poistenie postaviť kompletne na spôsobe, akým majiteľ využíva svoje auto. A zohľadňujeme v cene aj logické okolnosti, napríklad pri poistení krádeže fakt, či auto väčšinou parkuje na ulici alebo v garáži,“ hovorí Marek Kopča, zodpovedný za marketing a obchod poisťovacej značky Onlia.

S témou súvisí aj staršia diskusia ohľadom  fajčiarov. Majú platiť vyššie zdravotné poistenie alebo nie? V Čechách je prvou lastovičkou Allianz, ktorý pri životnom poistení zvýhodnil nefajčiarov nižšou cenou.

Zdravotníctvo: rýchly zásah pri infarkte, otázna penalizácia

Obrovský potenciál majú biometrické snímače v oblasti zdravotníctva, kde možno zozbierané údaje využiť na prevenciu, ale aj liečbu predovšetkým kardiovaskulárnych chorôb. Reč je napríklad o okamžitom výjazde záchrannej služby pri indikácii náhlych príhod typu infarktu.

Témou na doriešenie je samozrejme ochrana takto zozbieraných údajov. Otázkou zostáva, či je slovenská verejnosť na takéto poskytovanie dát pripravená. A či by zozbierané dáta mohli byť napríklad použité ako podklad na zamietnutie poistného plnenia. Dnes to poisťovne nepripúšťajú.

V súčasnosti biometria funguje len v administratívnom procese. Napríklad Tatrabanka používa biometrický podpis od firmy PosAm, s niekoľkými desiatkami zozbieraných údajov za sekundu, pre overovanie dokumentov.


Keď Apple vlani predstavil svoj HealthKit, mnoho žien zostalo zaskočených, že sa objavil nástroj na sledovanie ich periódy s tým, že údaje sa budú zhromažďovať a zdieľať medzi jednotlivými zdravotníckymi a fitnes aplikáciami. Ale Apple neskončilo pri menštruácii. Podľa vývojárskej dokumentácie už jeho nadchádzajúci mobilný operačný systém umožní sledovať celý rad ďalších reprodukčných metrík. Napríklad aj bazálnu telesnú teplotu. Žena je najplodnejšie dva až tri dni pred tým, než jej teplota začne stúpať, čo sa stane počas ovulácie. Sledovať sa má aj výlučok krčka maternice. Estrogén stimuluje produkciu hlienu krčka maternice, jeho kvalita sa mení zo dňa na deň, je to jeden z ukazovateľov plodnosti. Zaznamenávať sa má aj abnormálne vaginálne krvácanie, ku ktorému dochádza mimo menštruácie. Najotravnejšie možno bude sledovanie sexuálnej aktivity. Užívatelia budú môcť zaznamenať čas a dátum sexuálnej aktivity a zadať, či používali antikoncepciu alebo nie. Celé toto hi-tech sledovanie by mohlo pomôcť oživiť zastaranej antikoncepčnej metódy.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy