Domácnosti boli racionálnejšie, viac šetrili alebo investovali do bývania

Slovenské domácnosti sa v prvom štvrťroku tohto roka správali racionálnejšie. Podľa najnovších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa totiž zvýšili výdavky na konečnú spotrebu domácností za prvé tri mesiace 2015 o 1,5 %, čo je isté prekvapenie.

"Dalo by sa totiž predpokladať, že rast bude väčší," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ sekcie makroekonomických štatistík ŠÚ SR František Bernadič. Na Slovensku je pritom deflácia, čiže reálna mzda je rovná nominálnej mzde, respektíve ju istým spôsobom až presahuje, a zároveň stúpa aj zamestnanosť. To sú podľa Bernadiča všetko faktory, ktoré by mohli naznačovať, že domácnosti budú míňať viac.

Domácnostiam ale práve naopak stúpli úspory. V porovnaní s prvým štvrťrokom 2014 vzrástli za prvé tri mesiace tohto roka úspory o 13,3 %. "Domácnosti sa ako keby správali racionálne. Nechcú hneď míňať všetko to, čo majú k dispozícii, ale istým spôsobom šetria aj prostriedky do budúcnosti," opísal Bernadič.

Zároveň je možné logické vysvetlenie tohto správania domácností aj v tom, že ľudia začali viac riešiť svoju bytovú otázku. A teda, že vzhľadom na ceny nehnuteľností využívali viac hypotekárne úvery. "Máme to zdokladované rastom úverov pre domácnosti," dodal Bernadič.

Súvisiace články

Aktuálne správy