Pre štát zamestnanci pracujú tento rok o dva dni dlhšie ako vlani

Slováci tento rok pracujú pre štát o niečo dlhšie. Po minulom roku totiž Deň daňovej slobody vyšiel na 4. júna, zatiaľ čo vlani pripadol na 2. júna. V porovnaní s minulým rokom tak slovenskí občania oslavujú daňovú slobodu približne o dva dni neskôr. Vyplýva to z analýzy Nadácie F. A. Hayeka a Združenia daňových poplatníkov Slovenska.
„Tohtoročný Deň daňovej slobody pripadol na dnes približne na 12. hodinu. Tento deň počítame tradične ako sumu konsolidovaných výdavkov verejnej správy voči hrubému domácemu produktu (HDP) na Slovensku,“ priblížil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka Matúš Pošvanc.
Podľa nadácie predstavuje odhadovaná výška celkovej miery prerozdeľovania na Slovensku v tomto roku 41,80 % HDP, čo je mierne zhoršenie oproti 41,38-% miere odhadovanej pre minulý rok. „To znamená, že z každého eura, ktoré Slováci vyrobia, takmer 42 centov pripadá na služby a produkty, ktoré poskytuje štát,“ vysvetlil analytik Nadácie F. A. Hayeka Martin Reguli.
Pod posunutie Dňa daňovej slobody sa podpísala najmä zmena metodiky výpočtu HDP, teda prechod na metodiku ESA 2010. „Začali sa započítavať aj iné faktory do výpočtu HDP a do konsolidovaných výdavkov verejnej správy. Odhaduje sa, že slovenský HDP vďaka tejto metodike vzrástol o 1,9 % a konsolidované výdavky sa zvýšili okolo 4 %,“ doplnil Reguli.
Slovenská vláda taktiež podľa nadácie „nezabrzdila“ zvyšovanie výdavkov. „Konsolidácia prebiehala hlavne na strane príjmov. Vzrástli výdavky na Sociálnu poisťovňu a prišli aj sociálne balíčky, ktoré znovu zvýšili to, čo štát prerozdeľuje,“ doplnil Reguli.
Analýza ukázala aj to, koľko zaplatí priemerný občan štátu na daniach a odvodoch z celkových nákladov práce, ktoré na neho má zamestnávateľ. „Priemerná hrubá mzda, s ktorou sme počítali, je 880 eur na mesiac, pričom náklady na takéhoto zamestnanca pre zamestnávateľa sú vo výške 1189 eur. Rozdiel medzi týmito dvoma sumami sú odvody, ktoré platí povinne zamestnávateľ za svojho zamestnanca,“ priblížil Reguli. Okrem toho každý zamestnanec platí za seba odvody a dane, po ich zaplatení zostane každému zamestnancovi 677,50 eura. „Tu sa však zdaňovanie nekončí. Nastupujú nepriame dane, po ktorých zhruba Slovákovi ostane 574,64 eura. Z celkových nákladov práce zostane zamestnancovi menej ako polovica na vlastné využitie a na vlastnú spotrebu,“ dodal Reguli.
Nadácia v spolupráci so Združením daňových poplatníkov Slovenska vyhlasujú Deň daňovej slobody každoročne od roku 1999.

Súvisiace články

Aktuálne správy