Miliardár si spomína na školu v dobrom, daroval jej 400 miliónov

, Bloomberg Foto: SITA;YT/Steinway & Sons

Miliardár a manažér hedžového fondu John Paulson daroval 400 miliónov dolárov Harvardskej univerzite, ide o najväčší dar vysokej škole v jej 379-ročnej histórii. Informuje agentúra Bloomberg.

Podľa vyjadrení školy, sa uvažuje o premenovaní jej inžinierskych študijných odborov podľa Paulsona. Dotácia sa má využiť na výskumu, vývoj fakulty aj na finančnú pomoc.

Dar, jeden z najväčších v histórii vyššieho vzdelávania, ukazuje, nakoľko dokážu najbohatšie americké univerzity pritiahnuť filantropov a zvyšovať svoj podiel v oblasti charity. Harvard si polepšil o 1,16 miliardy dolárov počas minulého roka, pričom prezident Drew Faust sa snaží o zvýšenie na 6,5 miliardy do roku 2018.

Dar "bude poskytnutý najnovšej škole pod krídlami Harvardu, ktorá má menej než desať rokov, snažili sme sa ju postaviť na pevných základoch, tak ako sme svedkami rastu v oblasti inžinierstva," vyhlásil Faust vo svojom prejave na akademickej pôde.

Paulson je absolventom školy z roku 1980, vyštudoval obchod, pre dar sa rozhodol, pretože Harvard mu otvorili dvere.

Fakulta inžinierstva a aplikovaných vied  Johna A. Paulsona bude stáť v blízkosti hlavného kampusu Harvardu v Cambridge, Massachusetts v bostonskej štvrti Allston, neďaleko jeho niekdajšej alma mater.

"V podnikaní sa dnes toľko investuje do technológií," povedal Paulson. "V Harvarde vidím veľkú príležitosť pre technológie." Od roku 2007, kedy sa na Harvarde otvorili strojárske odbory, zápis študentov sa takmer zdvojnásobil a fakulta sa rozrástla o 30 percent.
 

Päťdesiatdeväťročný Paulson, je zakladateľom a prezidentom spoločnosti Paulson & Co., ktorú založil v roku 1994. Dnes spravuje majetok v hodnote 19,3 miliardy dolárov a má viac než 125 zamestnancov. V rebríčku Bloomberg je na 113. mieste najbohatších ľudí, s aktívami vo výške 11,3 miliardy dolárov. Paulson našiel spôsob, ako bojovať proti nadhodnotenému trhu s nehnuteľnosťami, ktorý sa prehrial po zvýšenom počte bankových zmlúv. Následne celá hypotekárna bublina spľasla, ale aj tak v roku 2007, kedy sa začala úverová kríza, firma pre Paulsona, jeho zamestnancov a investorov zarobila asi 15 miliárd dolárov

Po očistení o infláciu, predstavuje Paulsonov dar štvrtú najvyššiu hotovosť vysokoškolskému vzdelávaniu. Podľa Million Dollar Listu, zoznamu ktorý sleduje asi 2000 škôl, je najvyšším darom príspevok z roku 2001 pre Stanfordskú univerzitu. William and Flora Hewlett Foundation vtedy podľa dnešného prepočtu darovala škole 532 miliónov dolárov.

Za dva mesiace je to už druhý veľký dar od miliardára z Wall Street. V máji, Stephen Schwarzman, zakladateľ, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Blackstone Group LP, pripísal na účet Yale University 150 miliónov dolárov. Paulsonov dar pre Hravard nasledoval po vlaňajších 350 miliónoch, ktoré prišli od rodiny zosnulého T.H. Chana, po ktorom pomenovali Chan School of Public Health. Iný absolvent Harvardu, Steven Ballmer, najväčší akcionár Microsoftu, vlani ponúkol asi 60 miliónov dolárov pre dvanásť nových pedagógov na fakulte výpočtovej techniky.

Súvisiace články

Aktuálne správy