Bicykel, ktorý vám nikto neukradne: Čílska partia chlapcov znovuobjavuje už objavené

, INC Foto: YERKA

Navrhnúť bezpečnostné uzamknutie bicykla neznie ako nejaká extra veda. Ale 15 miliónov ukradnutých bicyklov ročne, čo znamená každé dve sekundy jeden, len dokazuje skutočnosť, že bezpečnosť je v prípade bicyklov stále nevyriešený problém.

Samozrejme, nie každý podnikateľ to vníma ako výzvu. Koniec koncov, začať s podnikaním v už rozvinutej konkurencii zvyčajne končí neúspechom. Istú skúsenosť s tým má aj start-up Yerka, nie každý produkt je perfektný. Aj keď sa už niečo vynašlo, neznamená to, že by to nemohlo byť ešte zdokonalené. Partia mladých zo Santiago v Čile poukázali na fakt, že aj dnes používaný rám bicykla potrebuje redizajnovať.

Vlani v auguste traja spoluzakladatelia firmy, Andrés Roi Eggers, Cristobal Cabello, a Juan José Monsalve zdieľali inovatívny dizajn pre samosvorný bicykel vo videu na YouTube. Za mesiac si ho pustilo tri milióny užívateľov. Spätná väzba presvedčila troch zakladateľov z Adolfo Ibanez Univerzity v Santiagu spustiť crowdfundingovú kampaň pre ich nový produkt. V apríli mala Yerka zozbieraných 68 000 dolárov na spustenie počiatočnej výroby v Číne. Kampaň označili za vôbec najúspešnejší čílsky projekt na Indiegogo.

To, čím sa líši uzamknutie bicykla systémom Yerka od iných cyklistických zámkov, je spôsob, ako využíva vlastný rám pre zablokovanie. Odnímateľná vertikálna časť, akoby sedlovka spolu so sedadlom v kombinácii s dvojdielnym, rozpojiteľným  diagonálnym rámom vytvára bezpečnostný uzamykací mechanizmus. "Ak rozbiješ zámok, zničíš bicykel," hovorí Cristobal, s tým, že spoločnosť už požiadala o udelenie patentu na tento dizajn. Navyše kolesá sú vybavené bezpečnostnými maticami, niečo podobné, ako využíva aj automobilový priemysel.

Yerka plánuje predať svojich prvých 300 bicyklov tým, ktorí poslali peniaze na Indiegogo ešte vlani v  septembri, čím vlastne umožnili spustiť práce na redizajne rámu. Ďalším vylepšením nápadu má byť Bluetooth modul, pomocou ktorého sa bude dať zámok otvoriť cez smartfón s operačným systémom iOS alebo Android.

Yerka by chcela spustiť predaj svojich bicyklov na začiatku budúceho roka. Cena by sa mala pohybovať okolo 500 dolárov, s pridaným Bluetooth modelom ešte o stovku viac. Navyše Yerka bude môcť predať svoj dizajn aj už zabehnutým veľkým bicyklovým spoločnostiam.

Zakladatelia firmy sú si vedomí, že sa im nepodaril bleskový štart, ale vedia, že toto je práca ako pre nich stvorená. "Máme ešte čo zlepšovať," hovorí Cristobal. "Zatiaľ tu máme niečo ako Yerka 1.0."

Súvisiace články

Aktuálne správy