Paríž má problém: Priveľa lásky

, LeMonde;qz Foto: thinkstock

V Paríži to už prerástlo do tradície. Turisti z celého sveta si chcú svoju lásku poistiť zámkou na moste Pont des Arts, neďaleko Tuilerijských záhrad. Možno ani netušia, aký je to problém.

V Le Monde nedávno vyšiel článok, ktorý popisuje ako si istý singapurský pár kúpil visaciu zámku za 3 eurá od indického predajcu. Ind zarobí 600 eur mesačne, ak pomôže vyhnúť sa policajnej hliadke a pripnúť zámku na most. "Naša dcéra, ktorá prišla z Paríža, nám o tomto povedala, takže sme si mysleli že by sme si to nemali nechať ujsť a rešpektovať tradíciu," vyjadril sa pár.

Už to však nie je pravda. Od pondelka sa v Paríži začali odstraňovať "cadenas d'amour." Takmer milión týchto kovových mechanizmov s hmotnosťou až do ohromujúcich 45 ton musia dať dole.

Most toto leto zatvoria a na jeseň by mali na ňom pribudnúť trvalo nainštalované sklenené panely, podobne ako aj na menšom Pont de l'Archevêché, v blízkosti katedrály Notre Dame, ktorý tiež stoná  pod ťarchou tisícok kovových klišé.

Starostka Paríža tento krok odôvodnila bezpečnosťou. "Tento jav vytvára dva problémy: trvalú degradáciu dedičstva v Paríži a tiež bezpečnostné riziko pre návštevníkov," píše sa vo vyjlásení radnice. Minulý rok sa totiž časť zábradlia na Pont des Arts zrútilo pod ťarchou nadmernej záťaže. Poškodenie bolo masívne, veď ide o stavbu z čias Napoleona rekonštruovanú v roku 1980. Paríž rozbehol už dávnejšie kampaň pod názvom „Nezatvárajte si svoju lásku“. Starostka Anne Hidalgo prirovnáva toto šialenstvo k moru. "Konečne prvý krok, ktorý vysiela jasnú správu pre turistov: Paríž nechce zámky lásky, sme nadšení, a dúfam, že to je začiatok konca pre tento deštruktívny trend," vyhlásila Lisa Anselmo z kampane, ktorá neustále nalieha na Paríž, aby mesto pritvrdilo a vydalo zakázať umiestňovať zámky pod hrozbou pokuty tým, ktorých prichytia pri "poškodzovaní " mostov. Radnica to doteraz odmietla, pretože nechcela byť príliš krutá na turistov. 

Parížania sa určite potešia, že budú mať mosty zrekonštruované, ale ako budú na odstránenie zámkov reagovať turisti?  "Je to trochu hlúpe a nešťastné rozhodnutie," vyjadril sa 57 ročný Jean, ktorý prišiel z Marseille s jeho "nelegitímnym" 42 ročným partnerom. "Je to symbolické pridať visiaci zámok na uzamknutie svojej lásky na tomto moste práve tu v Paríži, v meste lásky."

Súvisiace články

Aktuálne správy