Príťažlivosť stáda: Ľudia sú stále rovnako chamtiví ignoranti s nechuťou k stratám

, A Wealth of Common Sense Foto: thinkstock

Autorom knihy Psychológia davu je Gustave Le Bon, francúzsky psychológ. Pasáže z jeho diela z roku 1895 zhŕňajú stáročia starú pravdu o správaní sa davu. Rokmi sa nič nezmenilo, dnes je rovnako aktuálne, ako v čase prvého vydania.

"Nech už sa dav skladá z akýchkoľvek jednotlivcov, nech je podobný, alebo odlišný ich štýl života, povolanie, osobnosť alebo inteligencia, faktom je, že včlenenie sa do davu vedie jednotlivca ku kolektívnemu zmýšľaniu, ktoré ich núti cítiť, myslieť a konať odlišným spôsobom od jednotlivcov v izolácii. Existujú určité pohnútky, ktoré sa nerealizujú alebo nevedú k činom, s výnimkou prípadov, keď jednotlivci tvoria dav."

Niekedy má trh pravdu, inokedy ľudia kolektívne stratia hlavu. To keď investori slepo nasledujú a opakujú akcie ostatných. Investori tak často skončia v pasci počas prevládania eufórie alebo paniky, pretože ich tlačí dav. Obzerajú sa, čo robia tí druhí, a nechávajú davom riadiť svoje konanie. Je pohodlné robiť to isté, čo robia ostatní.

Ďalšie hodnotné poznatky ku stádovitému správaniu sa nájdete v knihe Edwarda Chancellor Devil Take the Hindmost: A History of Financial speculation.

"Zdanlivo nižšia inteligencia davu je znamením, že ľudia filtrujú a ohýbajú nové informácie, aby ich zladili so svojimi aktuálnymi predstavami. Psychológovia toto správanie nazývajú 'kognitívny nesúlad (disonancia)'. Disonantné informácie odporujú kolektívnym fantáziám, ľudia sa im snažia vyhnúť. Radšej odstránia posla zlých správ alebo ho obrátia na vieru stáda. V Teórii kognitívnej disonancie Leon Festinger tvrdí, že ľudia sú schopní tolerovať rastúci stupeň disonancie, ak sú motivovaní dostatočnou odmenou. Na finančných trhoch to znamená, že ignorujú zlé správy, pretože sú hladní po rýchlych ziskoch zo špekulácie. Ilustráciu tohto správania nájdeme už v 60. rokoch 19. storočia u Williama Fowlera a jeho popise špekulantov. Fowler píše, že ľudia sa vzájomne hecovali nie pre peniaze, ale kvôli argumentom pre ďalší rast. Vedeli, že sa mýli, ale pokúšali sa sami seba presvedčiť, že majú pravdu."

Nové štruktúry a technologické inovácie zmenili trhy na nepoznanie, ľudské bytosti sú však stále rovnaké. Autori uvedených kníh boli nevdojak priekopníkmi behaviorálnej ekonómie.

Ľudia v súčasnosti každý pohyb trhu obhajujú alebo vysvetľujú politikou Fedu, poťažmo ďalších centrálnych bánk. Ako keby bubliny neexistovali už v ére pred nimi. Možno Fed mení načasovanie a rozsah, bolo by však pochabé domnievať sa, že ľudské správanie nevychyľovalo "trhové kyvadlo" na obe strany už v časoch, keď Fed ani jeho kolegyne ešte neexistovali.

Stádové správanie sa je spôsobené strachom, že niečo zmeškáte, alebo že naopak na jednom mieste zotrváte príliš dlho, a ďalej ignoranciou, chamtivosťou a nechuťou k stratám. Technické okolnosti odtrhnutia trhov od reality a vznik bublín sú zakaždým iné, skutočné dôvody sa ale nemenia. Sme skrátka ľudia.

Súvisiace články

Aktuálne správy