Minimálny dôchodok je pre vládu prioritou, bude opätovne schválený (2)

Novela zákona o sociálnom poistení, ktorou sa má zaviesť minimálny dôchodok na Slovensku, nie je diskriminačná. Prezident SR Andrej Kiska ju vrátil na opätovné prerokovanie parlamentu, a tým sa postavil za opozíciu. Konštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico. „Je mi ľúto, že prezident nepriniesol žiadne nové argumenty a v podstate vo svojom vrátenom návrhu použil len tie argumenty, ktoré použila aj opozícia, keď kritizovala tento zákon,“ povedal Fico.
Parlament sa bude vrátenou právnou normou zaoberať už na júnovej schôdzi. „Táto vláda je stabilná, má stabilnú väčšinu v Národnej rade SR. Zákon o minimálnom dôchodku bude opätovne schválený tak, ako to bolo urobené v prvom, druhom a treťom čítaní ešte predtým, ako prezident tento zákon vrátil,“ avizoval premiér.
Zdôraznil, že pre vládu je naplnenie prvého sociálneho balíka absolútnou prioritou. „Zavedenie minimálneho dôchodku patrilo do prvého balíka a my sme ho aj splnili tým, že tento návrh bol schválený v parlamente,“ povedal Fico.
Zároveň priblížil, že tí, ktorí pracovali, by mali mať vyšší dôchodok ako tí, ktorí nepracovali vôbec. „Na takýto minimálny dôchodok získa nárok každý, kto odpracuje minimálne 30 rokov. Sme presvedčený, že takto nastavený dôchodok je obrovským prínosom,“ domnieva sa premiér.
Novelu zákona o sociálnom poistení kritizuje najmä opozícia, ktorej sa nepáči, že dôchodcom v druhom pilieri sa má minimálny dôchodok krátiť. „Vtedajšia opozícia, keď schvaľovala zákon o druhom pilieri, sľubovala občanom švajčiarske dôchodky. Zrazu tá istá opozícia, ktorá toto sľubovala, sa obáva, že či vôbec niekto v druhom pilieri dostane minimálny dôchodok na úrovni 270 eur,“ uviedol Fico.
Vláda sa rozhodla zákon nastaviť tak, aby ľuďom, ktorí si sporia v druhom dôchodkovom pilieri, sa krátil minimálny dôchodok od štátu, a to podľa rovnakých zásad, ako sa znižuje dôchodok takéhoto človeka v prvom pilieri. „Ten, kto je v druhom pilieri, nemôže mať taký istý minimálny dôchodok ako ten, kto si šetrí len v prvom pilieri, lebo inak by štát platil za škody, ktoré napáchajú dôchodkové správcovské spoločnosti,“ vysvetlil premiér.
Prezident Andrej Kiska navrhuje, aby parlament schválil novelu bez ustanovenia o krátení minimálneho dôchodku pre dvojpilierových sporiteľov. „Prezident SR navrhuje schváliť také znenie zákona o minimálnom dôchodku, ako ho pôvodne navrhla a schválila vláda Roberta Fica, teda bez diskriminačného ustanovenia pre sporiteľov v druhom pilieri, ktoré sa do zákona dostalo pri rokovaní v Národnej rade SR,“ uviedol dnes tlačový odbor Kancelárie prezidenta SR. Toto ustanovenie môže byť podľa hlavy štátu v rozpore s Ústavou SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy