Spotreba domácností v Japonsku sa znížila a inflačné tlaky prudko klesli

Spotreba domácností v Japonsku sa v apríli znížila a prudko klesli inflačné tlaky. To zvýšilo obavy týkajúce sa postupného zotavovania tretej najväčšej svetovej ekonomiky a návratu tempa rastu spotrebiteľských cien k 2-% inflačnému cieľu japonskej centrálnej banky (BoJ). Informovala o tom agentúra RTTNews.
Miera nezamestnanosti v krajine však nečakane klesla na 18-ročné minimum a priemyselná produkcia sa v apríli zvýšila, čo naopak podporilo nádeje na oživenie.
Výdavky domácností v apríli medziročne klesli o 1,3 %, uviedlo japonské ministerstvo pre komunikáciu a vnútorné záležitosti. Experti počítali s nárastom o 3 % po 10,6-% prepade v marci. Vo všeobecnosti sa očakávalo zvýšenie výdavkov, keďže odznel vplyv zvýšenia dane z pridanej hodnoty vlani v apríli.
Index spotrebiteľských cien v apríli medziročne stúpol o 0,6 % po 2,3-% náraste v marci. Vývoj bol v súlade s očakávaniami odborníkov. Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny čerstvých potravín, dosiahla v apríli 0,3 % po 2,2 % v marci. Ekonómovia počítali s poklesom až na 0,2 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny na sezónne upravenej báze v apríli zvýšili o 0,4 % rovnako ako v marci. Jadrová inflácia sa mierne spomalila na 0,3 % z 0,4 %.
Priemyselná produkcia sa v apríli po dvoch mesiacoch poklesu oživila. Produkcia na sezónne upravenej báze medzimesačne vzrástla o 1 % po 0,8-% znížení v marci, uviedlo japonské ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu. Najviac k rastu prispela výroba elektronických súčiastok a zariadení, elektrických strojov a kovov.
V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia v apríli klesla o 0,1 % po 1,7-% páde v marci.
Miera nezamestnanosti v Japonsku sa v apríli nečakane znížila na 18-ročné minimum. Na sezónne upravenej báze klesla na 3,3 % z 3,4 % v marci. Ekonómovia počítali s jej stagnáciou. Zároveň sa mierne zvýšila zamestnanosť na 57,3 % z 57,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy