Domčeková nemala byť zapísaná ako riaditeľka nemocnice

Okresný úrad v Trnave, odbor opravných prostriedkov, vyhovel protestu prokurátora Generálnej prokuratúry v prípade piešťanskej nemocnice

vyšlo aj v DOM

TRNAVA 29. mája (SITA) – Odbor opravných prostriedkov Okresného úradu v Trnave vyhovel protestu prokurátora, ktorý sa týkal zápisu Márie Domčekovej ako riaditeľky Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch do registra neziskových organizácií. Agentúru SITA o tom bez bližších podrobností informoval vedúci odboru Ľuboš Poláček. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, pretože plynie pätnásťdňová lehota na odvolanie. Prokurátor protestoval pre porušenie zákona pri zapisovaní údajov do registra neziskoviek. Odbor všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Trnave pôvodne protestu prokurátora nevyhovel.

Bývalý Obvodný úrad v Trnave podľa prokuratúry nesprávne vykonal zmeny údajov v registri neziskových organizácií, keď v prípade piešťanskej nemocnice vymazal štatutára Roberta Mamrillu a namiesto neho zapísal Máriu Domčekovú. Rozhodnutie je podľa prokuratúry v rozpore so zákonom o neziskových organizáciách, pretože o zmenách rozhodla nesprávne kreovaná správna rada nemocnice. Domčeková je ako riaditeľka spájaná s predraženým nákupom CT prístroja v piešťanskej nemocnici, po ktorom odišli z funkcií ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, podpredsedníčka Národnej rady SR Renáta Zmajkovičová a napokon aj predseda parlamentu Pavol Paška. Bývalý riaditeľ Mamrilla pre agentúru SITA povedal, že o rozhodnutí Okresného úradu v Trnave nemá žiadne informácie, a preto ani nevie, aké dôsledky bude mať.

Na pochybnosti okolo počtu členov správnej rady piešťanskej nemocnice už dlhší čas upozorňovali lekár Alan Suchánek a zdravotná sestra Magdaléna Kovačovičová. Do jesene 2012 mali zamestnanci v správnej rade dvoch zástupcov a ministerstvo zdravotníctva troch. Aby si rezort zdravotníctva zabezpečil kvalifikovanú väčšinu na dôležité rozhodnutia, zvýšil počet svojich zástupcov v správnej rade na štyroch. Zo stanoviska generálnej prokuratúry vyplýva, že určenie počtu členov správnej rady si zakladatelia neziskovej organizácie vyhradili v zakladacej listine, ktorú však v súvislosti so zvýšením počtu členov správnej rady nezmenili.

Súvisiace články

Aktuálne správy