Nemecký maloobchod v apríli výrazne posilnil

Medzimesačne sa aprílové maloobchodné tržby krajiny zvýšili o 1,7 % a medziročne o 1 %

Nemecké maloobchodné tržby sa v apríli zotavili výraznejšie, ako sa očakávalo. Považuje sa to za znak toho, že súkromná spotreba zostane v tomto roku motorom rastu najväčšej európskej ekonomiky napriek slabosti v prvom kvartáli. Nemecký štatistický úrad v piatok informoval, že tržby maloobchodu krajiny v apríli medzimesačne reálne stúpli o 1,7 %. Ich rast tak bol viac ako dvojnásobne väčší v porovnaní s prognózou analytikov, ktorí predpovedali, že sa zvýšia o 0,8 %.

Medziročne aprílové nemecké maloobchodné tržby stúpli o 1 %, keďže spotrebitelia zvýšili nákupy obuvi, odevov, kníh, klenotov, farmaceutických produktov a iných tovarov. „Rast spotreby sa môže trochu spomaliť, keďže sa mierne zotavujú ceny ropy,“ povedal Christian Schulz z banky Berenberg. „Avšak silný trh práce, veľmi slabá inflácia a málo stimulov na sporenie, keďže úroky sú veľmi nízke, by mali byť podporou pre pokračovanie rastu výdavkov domácnosti,“ dodal.

Pozitívnym znakom je aj to, že nemecký štatistický úrad revidoval smerom nahor údaje o vývoji tržieb maloobchodu krajiny v marci. Pôvodne informoval, že klesli o 2,3 %, ale podľa revidovaných údajov sa zmenšili iba o 1,4 %. Za január až apríl tohto roka sa nemecké maloobchodné tržby v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšili o 3,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy