Správa EP odmieta alternatívne riešenie sporov medzi štátmi a investormi v TTIP

Európsky parlament (EP) dnes prostredníctvom členov Výboru pre medzinárodný obchod (INTA) prijal kľúčovú správu o prioritách týkajúcich sa prebiehajúcich rokovaní medzi EÚ a Spojenými štátmi o Transatlantickom partnerstve o obchode a investíciách (TTIP). O správe výboru INTA budú ešte hlasovať europoslanci počas júnového plenárneho zhromaždenia EP v Štrasburgu.
Výbor hlasoval za silnú ochranu pracovných pravidiel a ochrany spotrebiteľov, životného prostredia, zdravia, ako aj využívania verejných súdov namiesto alternatívneho mechanizmu na riešenie sporov medzi investormi a štátmi (ISDS), ktorý presadzuje Európska komisia (EK). Exekutíva EÚ pritom verí, že tento mechanizmus by priniesol výrazne vyššiu ochranu investorov, ako majú doteraz.
Nemecký europoslanec z tábora socialistov a demokratov (S&D) Bernd Lange, ktorý šéfuje výboru INTA a je autorom parlamentnej správy o TTIP, považuje dnešné rozhodnutie za „začiatok konca ISDS“.
„Tvrdo sme sa snažili pretlačiť toto uznesenie, aby sme vyslali silný signál, že skupina S&D a Európsky parlament ako celok nebude akceptovať inú dohodu,“ podčiarkol Lange. Zdôraznil, že správa EP má jasné vylučovacie požiadavky a stanovuje „červené čiary“, pokiaľ ide o obsah dohody.
Hovorca skupiny S&D David Martin doplnil, že dnešnou správou europarlament jasne naznačil komisii, že stanovenie vysokých a záväzných štandardov a zrušenie klauzuly o „tajných súdoch“ investorov sú základnými prvkami akejkoľvek obchodnej dohody medzi EÚ a USA.
Holandská europoslankyňa a tieňová spravodajkyňa skupiny európskych liberálov a demokratov (ALDE) pre TTIP Marietje Schaaková v správe pre médiá uviedla, že cez výbor INTA europarlament urobil dôležitý krok, ktorý posilní vyjednávaciu pozíciu EK pri rokovaniach o obchodnej dohode s Američanmi.
„Zvýšenie prístupu na trhy USA, najmä pre malé a stredné podniky, má zásadný význam. Parlament to zreteľne uvádza už teraz. Je najvyšší čas, aby Američania prišli s návrhmi, ako vyriešiť nespravodlivú a protekcionistickú situáciu, ktorá bráni európskym podnikom pri prenikaní do USA,“ upozornila Schaaková.
Podľa nej je dôležité, že správa výboru INTA špecifikuje, čo Európsky parlament vylučuje z obchodných dohôd. „Vysoké európske normy pre výrobky, ktoré chránia spotrebiteľa a životné prostredie nemôžu byť ovplyvnené dohodou o voľnom obchode. Verejné služby, ako je vzdelávanie a prístup k pitnej vode, rozhodne nepatria do tejto dohody,“ zdôraznila liberálna poslankyňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy