Počet nových nezamestnaných v USA sa zvýšil

Počet nových nezamestnaných Američanov minulý týždeň vzrástol o 7 tis. na sezónne upravených 282 tis., ale 12 týždňov po sebe zostáva pod hranicou 300 tisíc

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátne dávky v nezamestnanosti, minulý týždeň nečakane stúpol. Zostal však na úrovni, ktorá korešponduje so zlepšovaním situácie na trhu práce. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných v týždni končiacom sa 23. mája vzrástol o 7 tis. na sezónne upravených 282 tisíc.
Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že počet nových žiadateľov o štátnu podporu klesne na 270 tisíc. Počet nových nezamestnaných napriek minulotýždňovému rastu zostáva pod hranicou 300 tisíc už 12 týždňov po sebe. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, v minulom týždni stúpol o 5 tis. na 271 500.

Správa amerického rezortu práce ďalej ukázala, že počet nezamestnaných poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň sa v týždni končiacom sa 16. mája zvýšil o 11 tis. na 2,22 milióna. V americkom sektore energetiky sa zrušili tisíce pracovných pozícií, keďže prudko zlacnela ropa. Mimo tohto sektora je však prepúšťanie mierne, hoci ekonomike USA sa nedarí výrazne zrýchliť.

Súvisiace články

Aktuálne správy