Šesť zásad, ako si užiť dovolenku s platobnými kartami

, VÚB Foto: SITA

Platiť na dovolenke kartou sa oplatí, už len z toho dôvodu, že peniaze na vašej karte sú v cudzine chránené oveľa lepšie ako hotovosť v zadnom vrecku nohavíc. Výhody kariet oceníte aj v situácii, keď skrachuje cestovná kancelária, alebo ste si na dovolenke zlomili nohu.

„Dnes je už možné platiť kartou takmer všade vo svete, preto dovolenkárom v zahraničí radíme obmedziť hotovosť len na najnutnejšie minimum. Okrem iného tým ušetria aj na nevýhodnom kurze pri nákupe cudzej meny v zmenárňach,“ vysvetľuje riaditeľka odboru kariet VÚB Andrea Šipošová. Pre dovolenku bez stresu zároveň radí dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad.

1. Vezmite si do zahraničia aspoň 2 platobné karty od rôznych spoločností, napr. kombináciu kariet Visa a MasterCard. Pred cestou si nezabudnite overiť ich platnosť a aj akceptáciu v cieľovej destinácii.

2. Za tovary a služby spojené s dovolenkou plaťte, pokiaľ možno, kreditnou kartou.  Keď platíte kartou a obchodník vám službu nedodal, alebo cestovná kancelária skrachovala, o svoje peniaze neprídete.

3. Hotovosť vyberajte debetnou kartou. Je to lacnejšie ako výbery kreditkou. Nezabudnite si pred odchodom na dovolenku na karte skontrolovať výšku hotovostného  limitu a nastaviť ju podľa potreby. Užitočné je tiež stiahnuť si do smartfónu aplikáciu ATM Locator. Tá vám v cieľovej krajine pomôže nájsť bankomaty vašej bankovej skupiny, v ktorých máte výbery zadarmo, alebo za najnižší poplatiok..

4. Pri platbe alebo výbere hotovosti v zahraničí konverziu do meny EUR odmietnite. Kurz prepočtu je spravidla výhodnejší, ak zaplatíte v originálnej mene a na euro vám platbu prepočíta kartová spoločnosť.

5. Využívajte benefity, ktoré ponúkajú karty. Napríklad ak s kreditnou kartou Blue od American Express v mesiaci pred odchodom na zahraničnú dovolenku aspoň raz zaplatíte, máte aktívne cestovné poistenie, poistenie liečebných nákladov i asistenčné služby pre seba, partnera i deti. Ak ste držiteľom kreditnej karty MasterCard World a dovolenku trávite v horách na Slovensku, máte poistený zásah horskej záchrannej služby až do výšky 10 000 eur. S kartou American Express Gold zas získate voľný vstup do letiskových VIP salónikov po celom svete a tovar, ktorý ňou zaplatíte, je rovnako ako pri karte Blue a MasterCard World poistený až do výšky 5 000 eur.

6. Strata karty, žiaden problém! Môže sa stať, že vám banka v záujme ochrany vašich peňazí zablokuje kartu, napríklad pre podozrenie zo zneužitia vašej karty. Banka sa vtedy snaží majiteľa karty ihneď kontaktovať, či už telefonicky alebo formou SMS. Preto je dôležité, aby  banka  mala na vás vždy aktuálne telefónne číslo. V prípade zablokovanej karty sa napríklad môžete dohodnúť na dočasnom odblokovaní, aby ste si z karty vybrali nutnú hotovosť. To isté platí v situácii, keď vám kartu v zahraničí ukradnú. Ak ju „zhltne“ bankomat, najrýchlejšia cesta, ako sa ku karte dostať, je zájsť na najbližšiu  miestnu pobočku banky. V opačnom prípade je lepšie  kartu radšej zablokovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy